Anmeldelse Tosprogede
0   305

Dansk Sociologi

Fakta<p>Løssalg: 100 kroner </p><br /><p>Abonnement (fire numre): 330 kroner; for institutioner: 500 kroner, for studerende: 250 kroner</p><br /><p>Forlag: Sociologisk Institut</p>

Er det muligt, at det danske "os" kan inkludere danskere med anden etnisk baggrund? Det er et af de spørgsmål, der rejses i artiklen "Forestillede fællesskaber" fra tidsskriftet "Dansk Sociologi", der sammen med artiklen "Perker med no-life i Velfærdsdanmark" sætter fokus på unge danskere med indvandrerbaggrund. Forfatterne har fulgt en gruppe unge i en 10. klasse og forklarer, ved hjælp af en teoretisk forståelsesramme, konsekvensen af konstruktionen af "os" og "dem". Deres undersøgelse viser, at selv om de unge med indvandrerbaggrund er født i Danmark og taler flydende dansk, betragter de ikke sig selv som danske. Det gør deres skolekammerater med dansk baggrund heller ikke. Forklaringen er, at begge grupper forestiller sig, at de andre er helt anderledes end dem selv. Undersøgelsen viser, at dette ikke er tilfældet, men at forestillingen hindrer oplevelsen af fællesskab og er hæmmende for den gensidige sociale integration.

Artiklen fortsætter under banneret

I "Perker med no-life i Velfærdsdanmark" har Kathrine Vitus Andersen undersøgt, hvordan de velfærdsstatslige institutioner, der skal forebygge, at børn og unge kommer ind på en kriminel løbebane, i virkeligheden er med til at skabe og fastholde problemidentiteten. En af forklaringerne er, at pædagogerne, i mangel på positive fortællinger om børnene og deres liv, er medvirkende til at fastholde børnene i en problembarnsidentitet.

Begge artikler er til at blive klogere af og må opfordre til ændring og handling i det politiske og pædagogiske rum. Jeg vil derfor varmt anbefale dette nummer af "Dansk Sociologi" til alle.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
606 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.381 andre er allerede tilmeldt