Sprog – for sale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her i januar har man kunnet konstatere, at mange af de store virksomheder har forladt det hidtil gængse ord udsalg til fordel for sale. Udsalg blev oprindelig brugt som betegnelse for et sted, hvorfra man solgte varer en detail. Herefter har det mere specielt kunnet anvendes om nedsatte varer fra et restlager, og sådanne varer havde lidt nedsættende betegnelser som udsalgskjoler, udsalgsskjorter og så videre. Senere var der udsalg på fastlagte tidspunkter hvert halvår eller år, og under udsalg i denne betydning fås varer af alle kvaliteter. Det er nærmest, som om de allerdyreste mærkevarer er særlig efterspurgte.

Men nu skal de altså sælges under overskriften sale, som har en mere omfattende betydning på engelsk, idet den også dækker salg i al almindelighed. Dette med engelsk er efterhånden ved at miste sin slagkraft som branding, fordi så at sige alle brancher benævner sig på dette sprog. At universitetssektoren er godt med, kan efterhånden ikke undre. Således vil Danmarks Pædagogiske Universitet for fremtiden være school på Aarhus Universitet. Hellere school end lærerhøjskole.

Og skolen er på vej, i hvert fald gymnasieskolen. Det er som led i regeringens globaliseringsstrategi blevet besluttet, at elevernes store skriftlige opgave skal rumme et resumé på engelsk med en sammenhængende redegørelse for resultater og metodiske overvejelser.

Men hvorfor nødvendigvis på engelsk? Det vil givetvis være det letteste for de fleste, men ikke alle elever, og hvis man var lidt mere ambitiøs med hensyn til at hæve den europæiske røst i den globale verden, indskrænkede man ikke mulighederne til engelsk. Det havde været flot, hvis man også stillede eleverne frit med hensyn til sprog som tysk, fransk, svensk og norsk - og ekstra flot, hvis de store indvandrersprog også var en mulighed. Det ville kræve lidt support ved bedømmelsen, men signalet ville være fint.

Professor Higgins