Anmeldelse Skønlitteratur
0   138

Gaias hævn

Fakta<p>Forfatter: James Lovelock</p><br /><p>Oversætter: Ole Lindegård Henriksen</p><br /><p>249 kroner, 240 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Hovedland</p>

Hvorfra ved vi, at isen på Nordpolen smelter, at Grønlands gletschere trækker sig længere og længere tilbage, og at den globale opvarmning er en realitet? Svaret får vi fra medierne. Og i den meningsdannelse, der sker dér, har den 86-årige forsker James Lovelock bidraget med bogen "Gaias hævn", som er oversat fra engelsk.

Artiklen fortsætter under banneret

Forfatteren forsøger at problematisere og analysere vores behov for energi. I den forbindelse når han frem til nogle - for en dansker - højst kontroversielle konklusioner - nemlig en udbygning af a-kraften.

"Gaias hævn" er én stor personifikation - forfatteren tillægger Jorden menneskelige egenskaber som hævn, vilje og styrke. Alene bogens titel vidner også om dette højst usædvanlige fiktive kneb for en bog, der vil signalere en naturvidenskabelig tilgang til vor tids største problem - den globale opvarmning.

Dette litterære kneb - metaforen - virker meget stærkt, når man læser James Lovelocks bog, for læseren bliver spundet ind i et spind, hvor det pludselig giver mening at spørge, hvilket ærinde det egentlig er, forfatteren går. James Lovelock taler om Jordens "døde søskende" Mars og Venus, om Jordens "helbredstilstand" og så videre.

Jordmetaforen som sprogligt virkemiddel og den letlæselige tekst gør paradoksalt nok bogen mindre egnet som undervisningsmateriale i folkeskolen. Eleverne besidder ikke tilskrækkelig naturvidenskabelig viden til, at de kan forholde sig kritisk til de synspunkter, som Lovelock frembringer, og det er synd, når der nu endelig er et letlæseligt materiale, som forsøger at tage livtag med nogle af vores største miljøudfordringer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.265 andre er allerede tilmeldt