Anmeldelse

Vi vil ha'

Om børn, tid og forbrug

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Svenskerne vil så gerne "belære" og give os dårlig samvittighed! Som forældre gør vi alt, hvad vi kan for at gøre det så godt som muligt, og styrter rundt for at opfylde ønsker. Dog kniber det med tiden til at være sammen med børnene.

Men denne bog advarer os endnu en gang om, at kvalitetstiden, hvor mor, far og børn er sammen med fuldt nærvær, er ved at være en sjældenhed i de moderne familier. Stress er ved at være en folke­sygdom; og det viser sig, at der er en masse ubalancer i den måde, hvorpå vi prioriterer tid og forbrug. Forfatteren til bogen har talt med forskere, marketingfolk, legetøjsforhandlere og slikpro­ducenter - samt de involverede forældre og deres børn. Desuden har hun brugt en masse tid på at chatte på internettet, været til børnefødselsdage, hvor alt er købt hjem i færdigproducerede kon­cept­pakker, har shoppet rundt med forbrugslystne teenagepiger, drukket te ved køkkenbordet hos storbyfamilien og besøgt en selvforsynende familie på landet.

Bogen er et selvransagende spejl, som vi kan sætte op for os selv, hvor vi kan finde ud af, hvordan vi selv prioriterer vore liv. For selv om det er "hårrejsende" læsning med mange samfundskritiske perspektiver, kan vi vel heller ikke tillade os "bare" at lade bogen ligge uåbnet - som om den aldrig havde eksisteret. Vi ved det jo godt! Men er vi villige til at foretage de ændringer, der skal til?