Anmeldelse

Tysk grammatik ... Ingen panik

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Tysk grammatik . Ingen panik" virker vanskeligt tilgængelig som grammatisk opslagsbog. Typografien er for lille; læsbarheden bliver derved vanskeligere, og informationsformidlingen bliver generelt mere uoverskuelig.

Indholdsfortegnelsen virker rodet, da den i overvejende grad fokuserer på enkelte ord frem for de grammatiske basisområder.

Bogen indeholder indledningsvis en analysevejledning, der er baseret på dansk analysetradition. Dernæst følger en ultrakort indføring i bøjning af udsagnsord i nutid, datid og førnutid kombineret med nogle meget tætskrevne bøjningsskemaer i nutid og datid, hvor regelmæssige og uregelmæssige udsagnsord er blandet sammen; det finder jeg uhensigtsmæssigt.

Den bestemte og ubestemte artikel præsenteres i samme skema, og uden forklaring omsættes ein til keine i flertal; det er for svært at gennemskue for eleverne.

Genetiv er udeladt; upraktisk, hvis bogen er tænkt som en generel opslagsbog. Der følger en beskrivelse af henførende stedord uden en oversigt over dem; det er vanskeligt at bruge forklaringerne isoleret. Ejestedordene præsenteres ultrakort. Bisætninger og forholdsord bliver præsenteret kort og præcist.

Beskrivelsen af tillægsordenes svage og stærke endelser er både for overordnet og ufuldstændig, da de stærke endelser omtales, uden at de bliver vist.

Denne grammatiske opslagsbog giver ikke eleverne på folkeskoleniveau den fornødne støtte i arbejdet med det tyske sprog.