Anmeldelse

Universet - illustreret opslagsværk

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En kvik 9.-klasse-elev kan læse denne bog med stort udbytte, og en spirende interesse for astronomi vil kunne finde næring gennem de imponerende fotografier og den omfattende tekst.

Mange afsnit er ligetil. Det gælder for eksempel en bred gennemgang af astronomiens historie fra oldtiden til rumalderen. Andre afsnit eksempelvis om big bang kræver så store forudsætninger, at de færreste elever kan klare det.

Der lægges ud med en introduktion på over 100 sider om universet, dets udvikling og udforskning. Så følger guide til universet, hvor vi starter i vort eget solsystem, og med stop ved specielle himmellegemer og -fænomener fortsætter vi helt ud til de yderste egne af rummet, hvorfra kvasarerne udsender en ufattelig kraftig stråling, som efter milliarder af år når vore teleskoper.

Sidste hovedafsnit handler om stjernebilleder og nattehimlen måned for måned. Som indledning til stjernekortene møder vi et opslag om månedens bemærkelsesværdige begivenheder og objekter. I december drejer det sig for eksempel om meteorsværmen Geminiderne og stjernebilledet Tyren med stjernehoben Plejaderne.

Så flot, kalejdoskopisk og uoverskueligt som et tv-nyhedsstudie klokken 21 byder værket på opslag efter opslag med imponerende flotte astronomiske billeder, der på kryds og tværs lapper ind over hinanden og med grundtekst og faktabokse liggende spredt rundt omkring. Det er dekorativt, men læsbarheden lider frygteligt under layouternes udfoldelser.

Powered by Labrador CMS