Anmeldelse

Ar og Mi på Tur

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Troldekufferten er på størrelse med en almindelig rejsekuffert, og heri findes alt, hvad der er behov for til inddragelse af arbejds- og undervisningsmiljø på de yngste klassetrin. Målet med indsatsen er at forebygge arbejdsskader hos eleverne ved at få dem gjort opmærksomme på sikkerhed, sundhed, gode arbejdsvaner og holdninger.

Uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering er obligatorisk på samtlige klassetrin, og netop arbejdsmiljøet egner sig til at indgå tværfagligt og projektorienteret i en række fag lige fra skolestarten. Undervisningsmiljøloven giver eleverne mulighed for at vælge repræsentanter til skolens sikkerhedsgruppe, og dermed kan de inddrages i processen med at kigge kritisk på deres "arbejdsplads".

Materialet bygger på det bedste af indholdet i et tidligere materiale om Ar og Mi, der blev anmeldt i dette blads nummer 46/2001. Hertil er føjet en række nye ting, og det hele følges på vej af en klar lærervejledning med kopi- og arbejdsark samt spillevejledning til et omfattende brætspil.

Indholdet behandler både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, og man kommer omkring emner som samarbejde, kammeratskab, samværsregler, arbejdsstillinger, indretning af lokaler og skole og indeklima. I kufferten er der et brætspil, hvor eleverne via spillepladerne over et par lektioner kan føres gennem en række øvelser og lege. De får brug for både deres viden om arbejdsmiljø og deres sociale færdigheder. Herudover er der et troldehus, puslespil, høreværn og andet udstyr samt tre stor/lille-bøger med historier om materialets gennemgående figurer og trolde, Ar og Mi.

Det flotte og gennemarbejdede materiale kræver en grundig forberedelse for at virke efter hensigten - eksempelvis ved hjælp af www.armi.dk eller muligheder og tilbud fra DCUM, Dansk Center for Undervisningsmiljø.