Anmeldelse

Højskolesangbogen / Højskolesangbogens melodibog / Sanghåndbogen / 13 nye højskolesange / Højskolesange - fra morgen til aften

572 nye og gamle sange fra den danske folkelige fællessang

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Måske flere sange om mit Danmark end om vores Danmark", skriver Elsemarie Dam-Jensen i indledningen til den uundværlige håndbog, der præsenterer de - uændret fra 17. udgave - 572 sange. Hermed fanger udvalget måske især tidens trend: Vi synger sammen. Men om os selv.

Hovedsagen er selvfølgelig selve sangbogen. Men forståelsen vinder ved en række udgivelser omkring den. Melodibogen skal naturligvis stå på mindst et af skolens klaverer, den udtrykker jo en musikalsk tradition, der skal være let tilgængelig, hvis den skal holdes i live.

I håndbogen skriver forskellige forfattere om teksternes og melodiernes oprindelse og historie. Det er rigtig interessant, for i mange tilfælde er teksterne et resultat af en redigeret virkelighed, der skal få budskabet til at glide ned i vor tid. Et eksempel: om "Ack Värmeland du sköna" får vi at vide, at der mangler to vers, nemlig dem, der handler om revanche over for russerne og danskerne. Men bevares, traditionsfolket mener stadig, at sangen kan bruges i den danske nationale sa(n)gs tjeneste.

På samme vis har man for eksempel kortet to vers af Grundtvigs oprindelige tekst "Langt højere bjerge", hvor han slesker for den enevældige Frederik den Sjette. Der er nok ikke mange, der vil savne dem, men det er et godt eksempel på, at de sange, vi i dag opfatter som evige, har en fortid, vi helst vil glemme. Håndbogen er rig på oplysninger, brug den i dansk- og historieundervisningen.

Sangbogsudvalget skal have tak for sit arbejde. Alle valg indebærer fravalg, men trods Højskolesangbogens kanoniske karakter kan man jo stadig finde de savnede sange andre steder. Eller bare synge nogle af de nye, der er kommet med.

Det samlede materiale må findes på alle skoler, sangbogen gerne i klassesæt. Syng, derude!

Powered by Labrador CMS