Anmeldelse

Børn har også rettigheder / Idékatalog - undervisning i menneskerettigheder/ De komplekse rettigheder - essaysamling - undervisningsforslag. Menneskerettighedsundervisning i 7.-10. klasse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Amnesty International har udgivet tre undervisningsmaterialer, der kan tjene som inspiration til læreren, når undervisningsforløb om børnerettigheder planlægges.

Hæftet "Børn har også rettigheder" er inddelt i otte temaer: Hvem er vi - Hvad har vi brug for? - Hvad er børns rettigheder? - Hvis ansvar er det? - Er alle lige? - Flygtninge - Gadebørn - Børnerettighedsaktioner. Til hvert tema er der udarbejdet arbejdsark med gode forslag til arbejdsopgaver. Bagerst i hæftet er der en række bilag, som kan være en stor hjælp for læreren i undervisningen.

"De komplekse rettigheder" er en essaysamling med ni essays, der alle handler om børnerettigheder, hvoraf nogle har været udgivet før. Essayene er skrevet af blandt andre Erik Clausen, Naser Khader og Tøger Seidenfaden og spænder over et bredt spektrum. Nogle forfattere fortæller om, hvordan de har haft krænkelser af menneskerettighederne helt inde på livet, andre tager udgangspunkt i en bestemt rettighed, som de har et særligt forhold til, og endelig beskriver enkelte, hvad de selv har gjort for at fremme menneskerettighederne. Bagerst i bogen er der forslag til temaer med opgaver, som man kan anvende i forbindelse med undervisningen.

Er man i tvivl om, hvordan man vil arbejde med emnet, er der i "Idékataloget" et kapitel, som omhandler børne- og menneskerettigheder i forhold til fag og emner. Desuden findes bagerst en række gode bilag til supplement til undervisningen.

De tre udgivelser er velgennemarbejdede og dækker tilsammen hele forløbet fra indskolingen til de ældste klasser. Der er tale om et inspirerende materiale, som jeg varmt kan anbefale.