Debat

Ministeriet afventer afklaring

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 45 behandles igen spørgsmålet om mundtlige prøver og udtræk. Jeg bliver nødt til at gentage, at der bør være mundtlige prøver iblandt udtræksfagene, især i de fag, der har mundtlighed og kommunikation som mål. Det kan imidlertid ikke lade sig gøre, da DLF ikke vil dispensere fra kravet om 14 måneders varsel. Og KL vil ikke betale, hvad DLF kræver. Undervisningsministeriet afventer, at organisationerne bliver enige. Indtil det sker, må vi desværre nøjes med skriftlige udtræksprøver, hvad jeg beklager.

Svar

Sidste gang du i Folkeskolen fremførte de samme synspunkter, svarede jeg: »Hvorfor skriver du dog sådan noget vrøvl? Jeg har jo siddet på dit kontor og fortalt dig, at det ikke er korrekt. Vi forlanger ikke 14 måneders varsel«. Det var måske ikke den mest diplomatiske udtryksmåde over for landets undervisningsminister. Det var imidlertid et udtryk for mine frustrationer over, at du gentagne gange fremfører de samme påstande i offentligheden, selv om du ved, de ikke er korrekte.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Denne gang vil jeg i stedet forsøge mig med et spørgsmål: Er vi enige om, at kommunalbestyrelsen suverænt kan fastsætte planlægningsperioden og dermed varslet - dog minimum fire uger - når der i arbejdstidsaftalen står: »Kommunalbestyrelsen kan fastlægge regler om opdeling af skoleåret i normperioder«?

I stedet for at forsætte den tåbelige debat vil jeg opfordre til, at den groteske situation, som eleverne og lærerne er havnet i, bliver løst. Siden juni har jeg gentagne gange opfordret til dette og fremsendt beregninger, der dokumenterer, at prøven i den humanistiske fagblok kan afvikles som en mundtlig prøve, uden at udgifterne til prøveafviklingen stiger - selv om kommunerne fastholder skoleåret som én normperiode. I stedet for at forholde sig til disse forslag har det øjensynligt været mere bekvemt blot at give DLF ansvaret for det politisk skabte kaos på skolerne.

Helt konkret vil jeg foreslå, at du og jeg inden for en uge mødes med KL - gerne med deltagelse af KL's formand - for at løse prøveproblematikken.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF