Vi skal lære at håndtere stress

Stress er et samtidsfænomen, mener arbejdspsykolog Lene Munk, der er ansat til at forebygge stress for alle de ansatte i Kolding Kommune

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kolding Kommune tager arbejdsmiljøet alvorligt. Derfor ansatte kommunen for halvandet år siden arbejdspsykolog Lene Munk - primært til forebyggende arbejde.

»Stress går ikke væk af sig selv. Vi skal lære at håndtere stress, for det er et samtidsfænomen. Jeg tror, at stress er et indbygget vilkår i vores samtid. Jeg har lige set, at eksperterne regner med, at stress vil være den største dødsårsag i 2020«, siger Lene Munk.

Hun fremhæver, at der er en positiv effekt, alene ved at arbejdsmiljøet får status. Når borgmester og kommunaldirektør engagerer sig, uddeler årets arbejdsmiljøpris til en arbejdsplads i kommunen og er med til at tale om det gode arbejde.

Flest trives med forandring

Lene Munk er uddannet cand.scient.pol. og cand.pæd.psych. Hun har tidligere arbejdet som arbejdsmarkedschef i Vejle Amt og på Bedriftssundhedstjenesten (BST) i Esbjerg.

Årsagen til, at kommunen valgte at ansætte en arbejdspsykolog, var en arbejdsmiljøcertificering og en trivselsundersøgelse, der i 2004 viste, at medarbejdernes problemer lå i det psykiske arbejdsmiljø.

»Desuden kunne man forudse problemer i den kommende kommunalreform. Vi har udarbejdet en beredskabsplan i den forbindelse, men ingen har endnu henvendt sig til os i Arbejdsmiljøtjenesten. Vi tror dog, at det sker efter 1. januar. Når nye grupper skal samarbejde, når medarbejderne har fået nye arbejdsopgaver og skal sidde på kontor med nogle nye«, siger Lene Munk.

Netop i forbindelse med kommunalreformen ser hun en del mellemledere, der er belastede af byrden af arbejdsopgaver.

»Grundlæggende har folk det fint med forandringer. Omkring 85 procent synes, forandring er godt, hvis bare de kan se en mening i det, og hvis de får argumenter for forandringerne«.

»Det er noget forældet snak, at folk altid er imod det nye. Sådan er det ikke. Bare tænk på offentligt ansatte - de er jo ude for forandringer hele tiden. Derimod reagerer man med modstand, hvis man oplever tab. Hvis man mister noget, man kan lide. Arbejdsopgaver måske eller kolleger. Og jeg ser det egentlig som en kvalitet, at folk har modstand mod tab«.

Stress er fælles problem

Hendes arbejde er forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer, men ikke rådgivning til enkeltpersoner. Hun coacher lederne eller kontaktes for eksempel af en leder, der ønsker at sætte en proces i gang i sin afdeling med, hvordan man arbejder i team. En gruppe medarbejdere fra teknisk forvaltning har været på kursus i, hvordan man kan være en god kollegastøtte, hvordan man ser stress og bedst tager kontakt til en stresset kollega.

På skoleområdet er det indtil videre mest blevet til foredrag.

»Hvis en medarbejder med stress henvender sig, bliver man henvist til en privatpraktiserende psykolog, hvis vi skønner, at der er brug for det. Men man skal passe på i sin vurdering, for hvis en medarbejder oplever stress på arbejdspladsen, er det ikke et individuelt problem. Det er arbejdsmæssigt og skal behandles på arbejdspladsen«.

Kolleger, ikke venner

»En anden af mine hovedopgaver er at lære medarbejderne, at de ikke behøver at være gode venner. De har ikke valgt hinanden, de har valgt opgaven, og vi kan sagtens lære at arbejde sammen, det kræver bare en struktur. Desuden er det jo ikke særligt udviklende, hvis man kun arbejder sammen med personer, man er venner med. Man kan blive rigtig klog af at arbejde sammen med meget forskellige mennesker«.

»Man skal bare opstille en struktur. Det nytter ikke, at du spiller poker, mens jeg spiller whist. Vi må spille efter ens regler«, siger Lene Munk.

Hun mener, at langt de fleste konflikter på arbejdspladsen har deres rod i noget strukturelt og mindre i kemien mellem kollegerne.

»I forbindelse med kommunalreformen vil vi komme til at opleve, hvad struktur, kultur og vaner betyder. Mange medarbejdere kommer fra små kommuner, hvor de har været vant til at have styr på mange processer og har kendt flere af arbejdsgangene. Men nu kommer de ind i større enheder, hvor de kun kender deres egen afdeling«.

Opgaver med mening

Kolding Kommune skal til at arbejde efter LEAN-principperne. Det er Toyota-fabrikkernes principper for effektiv produktion, og det kan umiddelbart lyde underligt, at en industrivirksomheds arbejdsform kan bruges i en skole eller en daginstitution. Men Lene Munk fortæller, at målet med LEAN er at forebygge stress og samtidig gøre arbejdsprocesserne effektive.

»Der skal være fokus på kundeværdi. Kunden er borgeren, forvaltningen, barnet i skolen - og vi skal udføre arbejdsopgaver, der giver kunden værdi. En opgave må ikke kun have værdi for medarbejderen. Desuden udfører vi jævnligt opgaver, vi ikke kan se en mening i, og det dur ikke«.

LEAN handler også om struktur og effektive edb-systemer, der gerne skulle frigive energi til medarbejdernes hovedopgaver.

»Professor ved Arbejdsmiljøinstituttet, Tage Søndergaard, siger, at offentligt ansatte i dag bruger mindre tid på kunderne og mere på at dokumentere. Jeg oplever, at lærerne siger det samme. De spørger, hvem der egentlig skal bruge den dokumentation, de skal producere. Læreplaner og elevplaner er vel okay, hvis det er doseret tilpas. Men hvis det betyder, at man ikke er sammen med børnene, så er det dårligt, og så går det ud over trivslen«.

Hun fortæller om en børnehave, der har arbejdet efter LEAN-principperne, og hvor man tidligere oplevede at bruge meget tid på praktiske opgaver som at lede efter materialer og finde forklæder for at male med børnene i en time. De lærte at sætte malegrej og forklæder på en vogn, så de kunne male sammen med børnene i halvanden time, fordi de sparede tid på det praktiske forarbejde.

Arbejdsmiljøcertifikat

Kolding Kommune blev certificeret efter arbejdsmiljølovens bestemmelser i juni 2005. Det betyder fokus på arbejdsmiljøet, sikkerhedsarbejdet bliver mere synligt, og der er løbende kontrol med, at indgåede aftaler bliver overholdt. Tilsynet føres af det eksterne firma, der står for certificeringen. Foruden psykisk arbejdsmiljø prioriterer kommunen arbejdet med at forebygge - både støj, sygefravær, arbejdsulykker samt tunge løft og dårlige arbejdsstillinger.

»En anden af mine hovedopgaver er at lære medarbejderne, at de ikke behøver at være gode venner. De har ikke valgt hinanden, de har valgt opgaven, og vi kan sagtens lære at arbejde sammen, det kræver bare en struktur«
Powered by Labrador CMS