Anmeldelse

Absalon - en biskop i krig

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Julen står for døren, og DR1's tv-julekalendereventyr hedder i år "Absalons hemmelighed". Men hvem var egentlig den virkelige Absalon, der levede mellem 1128 og 1201? Vi ved fra blandt andet Saxos krønike, at han var en af Danmarkshistoriens helt store skikkelser. Han var ærkebiskop, og man kan på Nationalmuseet se en særudstilling om ham, hvor man blandt andet kan se hans bispe­stav af udskåret elfenben, hans bispering i guld og den sølvkalk, som han fik med sig i graven.

Nu er der udgivet en skønlitterær og meget kulørt heltefortælling om Absalon, der tilhørte den mægtige Hvide-slægt, der ejede store godser på Sjælland. Han var søn af Asser Rig og voksede op sammen med sin bror Esbern Snare og sin fosterbror Valdemar (den senere Kong Valdemar den Store). Fordi Absalon var yngste søn, kunne han ikke arve sin fars gods, men skulle søge karriere inden for kirken, hvorved han blev valgt til biskop i Roskilde for hele Sjælland som 30-årig. Siden blev han også ærkebiskop i Lund. Absalon stod i 1169 i spidsen for korstogene i Østersøområdet og erobrede den store statue af vendernes gud Svantevit. Absalon døde i 1201.

Underholdningsværdien er helt i top med mange mundrette og nutidige replikker og drabelige slag. Det er uden tvivl en rigtig drengebog, som nok skal give nogle lyst til at læse mere om danskernes heltemodige fortid, hvor mænd var rigtige mænd. Illustrationerne er bestemt værd at lægge mærke til, for de følger meget nøje beskrivelserne i Saxos Danmarkskrønike og tilføjer detaljer, som forfatteren ikke har med i sine ellers meget ordrige gengivelser af heltebiografien. Et rigtigt godt bud på en oplæsningsbog for børn i flere aldre - særligt her i december. Men den er også velegnet som frilæsningsbog for de lidt større børn.