Anmeldelse

Luhmann og erkendelse

- epistemologi, anvendelse og nyorientering

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I forlagets egen omtale af bogen siges det, at den blandt andet kan bruges som en introduktion til Luhmann. Til det formål kan anbefales bogen fra samme serie: "Luhmann for begyndere". "Luhmann og erkendelse" er i langt højere grad egnet som bogen for viderekomne inden for "Luhmanien".

Bogens første del hedder "Epistemologi" og kan i sit indhold betragtes som en slags introduktion, mens den i sin sproglige og begrebsmæssige fremstilling må siges at være for dem, som allerede er indført i Luhmanns verden. Som en ny variant til forståelse af teorien vises det blandt andet, hvordan Luhmanns tankeunivers placerer sig mellem sociologi og filosofi. En ikke uvæsentlig pointe, idet Luhmanns teorier ser ud til at dukke op i stadig flere tværfaglige sammenhænge. Denne pointe forfølges i de to efterfølgende afsnit om teoriens "anvendelse" og "nyorientering". Specielt afsnittet om "nyorientering" bør fremhæves, fordi der heri også indgår en grundlagskritik af Luhmanns teori. En kritik, som dog er positivt stemt, idet der først og fremmest søges en nyorientering mellem en form for humanisme og Luhmanns begreb om samfundets lukkede kommunikationssystemer. På den baggrund er bogen en interessant nyhed for dem, som vil videre end til blot at kende udlægninger af teorien på teoriens egne præmisser.