Anmeldelse

Hit med lyden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette materiale er udarbejdet til pædagoger, der arbejder i børnehaver og børnehaveklasser. Det er beregnet til at aktivere børnenes bevidsthed over for sproglyd og bogstaver igennem leg.

Materialet består af en række kort på karton i A6-format med alfabetets store og små bogstaver samt tegninger med de små bogstaver og festlige dyr og tegninger af dyrene alene.

Alfabetet skrevet med de små bogstaver plus dyrene går igen i en "dækkeserviet" i A3-format på tyndt papir. Her kunne man ønske laminering for at gøre dem lidt holdbare. På ordkort og "dækkeservietter" er det lille æ gengivet som "o" plus "e", hvad jeg finder uheldigt.

I vejledningen gennemgås de enkelte sproglyde og deres artikulation. Desuden gives der en række eksempler på lege og aktiviteter til at indlære sproglydene og bogstaverne. Hovedvægten lægges på arbejdet med lydene. Der opereres med hele fem "alfabeter": bogstav-alfabet, sproglyds-alfabet, dyre-alfabet, idet der knyttes et dyr til hvert bogstav, håndtegns-alfabet inspireret af Jørgen Markussen og form-alfabetet, hvor der lægges vægt på bogstavets udseende og form. De mange indfaldsvinkler kan lette tilegnelsen af alfabetet.

Forfatterne anbefaler også materialet til talepædagoger. Stoffet vil være kendt af denne faggruppe.

Powered by Labrador CMS