Anmeldelse

Susy og Solvejg / Susy Rødtop

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Indrømmet, jeg hører ikke til bogens primære målgruppe; men hvem der så gør, er lidt af en gåde. For bøgerne, der er skrevet i 1943 og fremefter, er ikke ældet med ynde: Udslidt sprog med dårlige replikker, belæringer og snusfornuft til enhver anledning, utroværdige venindeintriger og forudsigelige skurke. Det bliver svært at hidse moderne børn op over en krybskytte eller det umoralske i at skrive regnestykker af efter veninden. Gale streger skal man bare indrømme med det samme, så går det nok alt sammen, siger far og mor. Og en drivende sentimental afslutning slipper læseren heller ikke for.

Nogen har syntes, at serien skal genudgives, så her er den, renset for de mest bedagede udtryk. Således er pigen på side 43 blevet iført cowboybukser. De var næppe almindelige, da bogen udkom første gang. Men på trods af det sproglige brush up kan den ikke løbe fra en anden tids stereotyper og moralske normer.

Forfatteren hedder Eilif Mortansson. Hvorfor han kaldte sig Gretha, ved jeg ikke. Men hans kone var fra Stevns.

Powered by Labrador CMS