Anmeldelse

www.kaffestudiet.dk

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En kop kaffe på café i dag er ikke bare en kop kaffe. Der er som bekendt et utal af kaffetyper og et utal af måder at tilberede kaffen på. Man bør derfor brygge sig en god kop kaffe, før man giver sig i kast med dette materiale. Som med så mange andre netbaserede materialer skal man nemlig zappe rundt for at få et klart overblik over materialets brugbarhed i undervisningen.

Materialet er tilpasset 5.-8. klassetrin. Lærermodulet giver anvisninger på arbejdsforslag og printbare opgaver. Derudover er der en undervisningsfilm på 17 minutter, der viser dyrkning og pleje af kaffebønnerne.

Forlaget Dansk Kaffeinformation, som har udsendt dette netbaserede materiale, har jeg aldrig hørt om tidligere. Men man skal bestemt ikke betragte det som en skjult reklame for kaffeproducenter, men som en ganske sober gennemgang af kaffens historie, geografi og betydning.

På et enkelt punkt kæmper materialet dog for kaffens berettigelse, nemlig i forbindelse med sundhed, sygdom og helbred. Ifølge materialet er kaffe bestemt ikke usundt og voldsomt vanddrivende, men alt med måde.

Under gennemgangen af materialet lurede Ludvig Holberg i mit baghoved, og heldigvis er han nævnt. I "Barselsstuen" fra 1723 skriver han om kaffens fortræffeligheder: "Hvis der ingen anden nytte er ved the og kaffe, så er der dog denne, at drukkenskab, som før forekom alle vegne, derved er kommet temmelig megen af brug. Nu kan vore hustruer og døtre gøre 10 visitter på en eftermiddag og alligevel komme ganske ædruelige hjem. Det var aldrig sket i gamle dage ...".

Materialet er glimrende, derfor tak for kaffe!