Anmeldelse

Man skal aldrig / Emma G

Oversigt over de almindeligste fejl og misgreb i omgang og sprog

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er vigtigt at kende de almindelige spilleregler for gode manerer for at kunne have det godt med andre og med sig selv. Derfor er det dejligt, at der nu er udgivet både en moderne udgave af den berømte Emma Gads regler og et genoptryk fra hendes første bog "Man skal aldrig", der er en oversigt over de almindeligste fejl i omgang og sprog.

Når man læser i Emma Gads fordanskning af den engelske bog "Don't", kan man undertiden more sig lidt over de gammeldags kønsrollemønstre og de stivnede, højborgerlige omgangsformer. Men når det så er sagt, er der meget, der stadig er almindelig god tone, og som mange børn og unge i dag slet ikke har lært. Så måske burde vi igen gå i gang med at lære vore egne børn noget om bordskik, klædedragt, omgang på offentlige steder og sproget i vore korrespondancer.

I nutidens "Emma G", der er skrevet af Hélène Wagn, er der opstillet 20 regler for gode manerer, blandt andet: Lad bare de voksne bestemme, hold bordskik, vær en god kammerat, undgå at afbryde, husk at holde en hånd for munden, når du vil nyse, hoste eller gabe, styr dit kropssprog, lad være med at banke, sig undskyld, lad være med at plage, skån andre for pinlige lyde, hold nallerne væk fra bussemænd og snot - og tænk, før du taler.

Når det så er sagt, er det især den moderne Emma, der tiltaler mig - og nok også de unge. Det er en vigtig bog, fordi den kan gøre børns barndom nemmere, så de slipper for at høre på de voksnes brok.