Anmeldelse Skønlitteratur
0   229

Rejseskitser

Billedbog uden billeder

Fakta<p>Forfatter: H.C. Andersen</p><br /><p>160 kroner, 133 sider</p><br /><p>Forlag: Borgen</p>

H.C. Andersens rejselyst er ofte beskrevet, men tit i noget forfladiget form. For vel besøgte han glad og gerne adelige og fyrster - og glemte aldrig at skrive derom. Men på vej til og fra de prestigefulde visitter stod pennen ikke stille på ham; og hvad han dog så, når han drog ned gennem Europa: Bjørnetrækkere og bajadser, taskenspillere og tableauer, skøger og skønjomfruer - med sikkert blik for den korte afstand mellem de to kategorier.

Artiklen fortsætter under banneret

Selvfølgelig beskriver han pragtudsigter og celebriteter - især dem, der hilste på ham. Men almindelige menneskers lod og påhit har han også blik for. I Skagen falder han i staver over en statelig galionsfigur. Den har siddet på det stolte skib "Haabet" - nu udgør den en hjørnestolpe for indhegningen af en forblæst kartoffelhave ved en fiskerhytte; man har tøjret en gris til den, bemærker digteren, som dermed nærmest på fire linjer har skitseret plottet i et tingseventyr.

Et af afsnittene beskriver ikke Andersens egne rejser. I stedet lader han i "Billedbog uden billeder" en ung kunstner male med ord, hvad han har hørt månen fortælle fra sine utallige rejser rundt om jorden. Her er stof at finde for den, der vil undervise i ældre tekster på mellemtrinet, og Sprog- og Litteraturselskabet garanterer, at sproget er det originale.

Jeg garanterer til gengæld, at der for den voksne læser er sidevis af spændende lystlæsning om livet i vor verdensdel for halvandet århundrede siden. Spring ikke efterskrift og noter over. Her er en guldgrube af oplysninger om ting, du ikke anede, man kunne vide noget om!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.513 andre er allerede tilmeldt