Lærerne skal træde i karakter

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ugebrevet A4 har undersøgt forskellige faggruppers prestige. Jobbet som pilot ligger øverst, og på ranglistens sidsteplads - nummer 99 - finder man kontanthjælpsmodtageren. Folkeskolelæreren er røget ind på en 46.-plads, og den øverst placerede håndværker er elektrikeren som nummer 40.

Elektriker Michael Jørgensen fra Guf-El-Service i København mener, at hans gruppe traditionelt ligger højt, fordi de i gamle dage gik med hvide handsker og høj hat, mens andre håndværkere var beskidte.

Hvorfor har elektrikere højere status end lærere?

»Min opfattelse er, at pædagogikken og de lilla bleer har ødelagt lærernes omdømme«.

Gælder det så mange år efter?

»Det tror jeg. De unge har en lad holdning i dag, de er født med en guldske bagi«.

Er det skolens indflydelse?

»Nej, det er forældrenes. Børn og unge får ikke lov til at gøre noget selv. Forældrene kører dem til skole og gør alt for dem. Gode uddannelsesmuligheder kræver en ordentlig skoleuddannelse, og dér er lærerne en vigtig brik, men nu bruger de tid bare på at få eleverne til at sidde stille. Det er sgu' svært at være lærer i dag«.

Hvordan kan lærerne få højere prestige?

»De skal have større ansvar. Mange forældre blander sig for meget. Lærerne skal træde mere i karakter«.

Handler det også om løn?

»Det kunne det gøre. Mange vælger lærerfaget fra på grund af lønnen. Men der sker også noget, når der ikke er penge til at vedligeholde skolerne, så får man et dårligt arbejdsmiljø, og man går og bliver ked af det«.

En yngre lærer får 23.000-27.000 kroner i løn, er det godt?

»Så tjener jeg mere«, siger Michael Jørgensen og griner længe.

»Og jeg klager ikke«.

hl@dlf.org