Hvorfor tysk/fransk?

Tysk og fransk er trængt i skolen. Hvad er holdningen til de to fremmedsprog? Folkeskolen har spurgt partierne bag folkeskoleloven

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Martin Henriksen, Dansk Folkeparti:

Hvorfor skal vi have tysk/fransk i folkeskolen?

»Fordi vi har en tæt historisk sammenhæng med Tyskland og et tysk mindretal i Danmark. Derudover er Tyskland et vigtigt eksportmarked, så derfor skal skolen have tysk som fag. Det er fornuftigt, at der er mulighed for at vælge et andet sprogfag ud over engelsk og tysk, og det er naturligt, at det er fransk. Fransk er et flot sprog, og der er trods alt mange lande, også udviklingslande, hvor man taler fransk«.

Hvad vil I gøre for at styrke det andet fremmedsprog?

»Man må ved hjælp af samtaler og vejledning forsøge at forklare eleverne, at det godt kan betale sig at vælge for eksempel tysk, men det er utroligt svært, for vi er oppe imod en udvikling, som ikke går i retning af hverken tysk eller fransk«.

Har vi stadig tysk og fransk i skolen om ti år?

»Jeg er ikke så sikker på fransk, men vi har helt sikkert tysk«.

Carina Christensen, Det Konservative Folkeparti:

Hvorfor skal vi have tysk/fransk i folkeskolen?

»Tyskland er vores største samhandelspartner og vores naboland, og fransk er EU's officielle sprog, så det er to vigtige sprog at holde fast i. En af de styrker, danske skoleelever har, er, at de kan mange sprog. Vi skal passe på ikke at sætte den kompetence over styr, og det er desværre det, vi er ved at gøre i de her år«.

Hvad vil I gøre for at styrke det andet fremmedsprog?

»Der har været utroligt meget fokus på engelsk, og lige nu skubber vi ubevidst tysk og fransk ud ad bagdøren. Hvis vi vil bevare tysk og fransk, så bliver vi nødt til at yde en indsats. Der er behov for at tage debatten både i uddannelsesudvalget og i Folketinget om, hvorvidt vi skal gøre noget aktivt for at bevare tysk og fransk, for så skal det være nu«.

Har vi stadig tysk og fransk i skolen om ti år?

»Ja, det tror jeg«.

Christine Antorini, Socialdemokraterne:

Hvorfor skal vi have tysk/fransk i folkeskolen?

»Der er både historiske og erhvervsmæssige grunde til, at det lige præcis er blevet tysk og fransk, som er blevet andet fremmedsprog i folkeskolen. Og jeg tror ikke, at for eksempel tysk har overlevet sig selv, for mange virksomheder efterlyser unge, som kan tysk«.

Hvad vil I gøre for at styrke det andet fremmedsprog?

»I forbindelse med læreruddannelsen har vi kigget på, hvordan man kan sikre, at de fleste af de lærere, som underviser i tysk og fransk, også har det som linjefag«.

Har vi stadig tysk og fransk i skolen om ti år?

»Det føler jeg mig ret overbevist om, men jeg vil ikke udelukke, at man måske også kan vælge et helt tredje sprog«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres Tina Nedergaard.