Anmeldelse

Den snu skrædder

- og andre historier om Birbal og Akbar

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Historierne om Akbar og Birbal har i mange generationer underholdt børn såvel som voksne i Indien. Af de to personer, som faktisk har levet engang, er det utvivlsomt Birbal, der står folks hjerte nærmest". Sådan indledes "Den snu skrædder - og andre historier om Birbal og Akbar".

Fortællingerne har en mundtlig tradition bag sig, og Sara Mathai Stinus har genfortalt et udvalg af dem i denne bog, og det er gjort godt.

I samlingen er der forskellige historier om Akbars foretrukne minister - Birbal. Birbal var hindu og Akbat muslim, men det betyder ikke noget for venskabet mellem dem. De respekterer og værdsætter hinanden lige højt.

Fortællingerne er bygget op på den måde, at vi hører om et problem - en hofmaler, der for eksempel ikke kan male godt nok - og derefter træder enten Akbar eller Birbal i karakter, ofte ved list, og løser problemet. Moralen ligger lige for.

Fortællingerne har nærmest karakter af eventyr. De er korte og egner sig til, at man for eksempel taler om indholdet med eleverne i skolen.

Når fortællingerne er så korte, medfører det, at de skal være meget sprogligt stringente for at ramme indholdet så præcist, at de bliver værd at læse. Det formår Sara Mathai Stinus at leve op til, samtidig med at hun bevarer sådan en form for mundtlighed i det skrevne, at fortællingerne også egner sig fortrinligt til oplæsning for folkeskolens mindre elever.

Illustrationerne er hentet fra originale indiske samlinger. Det er en kvalitet ved den danske udgave, at de har dette oprindelige og eksotiske præg.

Powered by Labrador CMS