Debat

Ledighed og politik

Jobsamtaler i a-kassen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra 1. januar 2007 får a-kasserne som følge af velfærdsforliget en række nye lovbundne opgaver i form af jobformidling og førstegangskontakt med de ledige - og sidst, men ikke mindst, en stor forøgelse af de såkaldte cv-samtaler og rådighedssamtaler.

I Lærernes A-kasse betyder lovgivningen en udvidelse på over 10.000 årlige samtaler. Det bliver en stor udfordring, og vi er da også godt i gang med den praktiske forberedelse, blandt andet i form af ansættelse af medarbejdere, indretning af lokaler og forberedelse af elektronisk booking-system.

I forhold til a-kassens medlemmer har dlf/a fortsat opgaven med at udbetale dagpenge, stå for efterlønsadministrationen samt at sikre, at ledige medlemmer står til rådighed for arbejdsmarkedet og er aktivt jobsøgende. Men herudover rettes fokus nu først og fremmest på at hjælpe ledige medlemmer med at få job ved hjælp af vejledning og afklaring samt konkret jobformidling.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Det er som udgangspunkt en positiv mulighed til gavn for dlf/a's medlemmer. Vi vil udnytte den styrke, der ligger i at være en fagligt afgrænset a-kasse, som har et indgående kendskab til lærerarbejdsmarkedet. Derfor ser vi frem til at komme i gang med opgaven.

Men der er ingen tvivl om, at der med ændringerne også kommer øget politisk fokus på a-kasserne.

Det har vi oplevet netop på lærerområdet, hvor der er blevet sat spørgsmålstegn ved ledigheden på området, fordi vi har en høj beskæftigelsesgrad. Det sker, på trods af at dlf/a sammen med Arbejdsdirektoratet har gennemført en grundig undersøgelse af ledighedsforløbet, der viser, at de fleste ledige i dlf/a hurtigt kommer i job, og at den væsentligste årsag til langtidsledighed er særlige forhold, eksempelvis manglende kompetence, uddannelse eller helbredsmæssige problemer i forhold til lærerjobbet.

Derfor er det politisk plat, når enkeltelementer i en undersøgelse bruges til useriøse angreb på a-kassens arbejde og mistænkeliggørelse af de ledige. Den nye lovgivning giver en kæmpeopgave, som a-kasserne vanskeligt kan løse i samarbejde med de kommunale jobcentre, hvis udgangspunktet er politisk mistro. Der er i stedet brug for reel politisk opbakning de kommende år, hvis lovgivningen skal implementeres med succes.

»Lovgivningen giver en kæmpeopgave, som a-kasserne vanskeligt kan løse, hvis udgangspunktet er politisk mistro«