Anmeldelse

Drenge

Noveller

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

What's on a boys mind?

Ledetråd nummer et: Det er ikke skolen, det handler om.

Bagsideteksten præciserer, at det ikke er skole og undervisning, der optager drenge i 9. klasse mest. Og det er drenge, novellesamlingen først og fremmest handler om. Det er livsvigtigt at være med i en gruppe, og undertiden vil personerne hellere begå kriminalitet end risikere at blive udstødt. Det gælder også for enhver pris om ikke at tabe ansigt.

Novellerne er meget realistiske og handler om de sociale relationer mellem elever i 14-16-års-alderen. Det er en barsk verden, de lever i, hvor der ikke er nogen nåde og barmhjertighed i kampen om pladsen i hierarkiet i gruppen, og mange af personerne forfølger hensynsløst og egocentrisk deres mål.

Læseren kommer til mange ungdomsfester, hvoraf nogle ender med smadret indbo og tømmermænd dagen efter. Han træffer også mange dejlige piger, der dog er beskrevet som klichéer.

Det er drengene, der har forfatternes interesse. En novelle af Thorstein Thomsen adskiller sig fra de øvrige, idet den indeholder fantastiske træk. Resten af novellerne vil enhver på 14-16 år umiddelbart kunne forstå, da kompositionen er ukompliceret, og sproget er enkelt og undertiden slangpræget.

Bogen er egnet til selvstændig læsning. Elever, der ikke læser så godt, vil især være glade for den.

De unge vil kunne spejle sig selv i den, men der er ikke meget kunstnerisk spræl i den og ikke meget at diskutere i et fællesskab om tekstarbejde i klassen.