For 50 år siden

Også det ...

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det måtte jo komme; vor ungdom, der længe har lidt under et utilfredsstillet aggressionsbehov, har atter fået undsætning fra Vesten. Rock and Roll og Roll and Rock. K.B.-hallen stod virkelig på gloende pæle af ekstase, besættelse. Tumulter og politi, lidt hærværk i kølvandet er bagateller, når ungdommens mulighed for at afreagere blot imødekommes. Alt fra Vesten sluges med næsegrus begejstring, for udløsning må der til, hvad enten det hedder petting, pyjamasgilder eller nu altså Rock and Roll.

Fjernt fra Danmark, i selveste USA, havde vor kongelige ballet, der er ukendt af dansk ungdom, kæmpesucces, inkarnationen af disciplin og selvbeherskelse; amerikanerne sagde åh . og næh, hvor yndigt! Til gengæld eksporterer man Rock and Roll med kæmpesucces. Men ungdommen skal jo more sig, når urskoven eller det vilde Vesten kalder. Den ungdom, over for hvem hjemmene og opdragelsen har været vigende og opgivende.

Den, som stilfærdigt spørger, hvor længe det endnu skal rokke og rulle og så videre, før den menneskelige værdigheds lovgrænse er nået, må vente at blive betegnet som repræsentant for den mørkeste reaktion.

Folkeskolen nummer 41, oktober 1956