Anmeldelse

Du danske sprog

Dansk grundgrammatik med øvelser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Titlen "Du danske sprog" sender uvilkårligt tankerne tilbage til H.C. Andersens sang: "I Danmark er jeg født". Forfatteren bruger også strofen som indledning i sit forord til materialet.

Inden eleverne når så langt som til at lave opgaver, bliver de først præsenteret for et tekststykke, som er hentet fra vores litterære skattekiste. Der er blandt andet tekstuddrag fra Leif Panduros, Hans Scherfigs og J.P. Jacobsens værker. Denne tilgang er i fin overensstemmelse med materialets titel. Sammenhængen giver også eleverne en idé om forholdet mellem litteratur og sprog, selvom det kun er brudstykker.

Materialet er kendetegnet ved at indeholde en oversigt over basisgrammatikken i dansk. Det vil sige, at ordklasser, udsagnsord, aktiv og passiv, stedord og biord er selvstændige kapitler. Dertil kommer, at meget vigtige områder som sætningens led, hoved- og bisætninger samt tegnsætning gennemgås.

Materialet går deduktivt til værks. Eleven får forklaret meget præcist, hvad der kendetegner det grammatiske felt, som de skal arbejde med. Derefter er der opgaver i netop den grammatiske øvelse.

Bogen og den tilhørende cd-rom giver eleverne mulighed for at opnå rutine og sikkerhed i dansk basisgrammatik.

I forhold til den nye prøve i læsning og skrivning i 9. klasse giver materialet mening, og eleverne kan opnå god viden om sprog ved at bruge materialet.