Anmeldelse

Gudernes skæbne

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er godt nyt til alle læseivrige børn fra 10-11-års-alderen: Nu er fjerde og sidste bind af serien om Erik Menneskesøn udkommet. Første bind udkom for 20 år siden og tredje bind i 1991, så der er mange, der må have ventet længe på slutningen på Eriks rejse tilbage til Island. Erik, hans ven Thomas og hans forældre kommer ud for et jordskælv på Island, og en kæmpemæssig flodbølge skyller ind over land, som får Erik og Thomas til at miste bevidstheden - og river dem med ind i Asgård, hvor Ragnarok er nært forestående.

Forfatteren har igennem de sidste mange år interesseret sig indgående for den nordiske mytologi. Nu har vi fat på en fortælling om en nutidig dreng fra Midgård, der kommer på besøg i jætternes og asernes verden. Der er en rammefortælling, hvor realisme og mytologi brydes. Det har forfatteren gjort for at levendegøre de gamle nordiske helte- og gudesagn for de unge læsere. Bøgerne har da også været meget populære, og dette fjerde bind skal nok blive læst af rigtig mange. Har man ikke læst de tre tidligere bind, anbefales det, at man læser dem først, ellers kan det blive en meget forvirret omgang at gå i gang med bind fire.

I det hele taget havde jeg lidt svært ved rigtig at blive fanget ind af fortællingen. Der er så meget, der skal fortælles, at man let kommer til at miste overblikket i de - til tider - langstrakte beskrivelser af Færøerne og Island og forklaringer om Leif den Lykkelige, sagaer og mytologier. Alligevel vil jeg give andre anmelderkolleger ret i, at vi nok har at gøre med årtiers bedste modernisering af den nordiske mytologi for unge læsere.