Anmeldelse

Som på film

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mathilde står for at skulle undvære familien og ekskæresten for at blive udvekslingsstudent i New Haven, Missouri, USA. Hun havner hos Mom og Dad og deres teenagedatter, hvor hun hurtigt falder til i sin nye identitet som Tilly, pigen fra Danmark. Tilly får nye venner, oplever forelskelser, klør på i skolen, går til fester og drikker sig fuld. Indimellem savner hun dem derhjemme, især da mormor bliver syg.

Dagbogsgenren i romanform er populær i tiden. "Bridget Jones' dagbog" udkom i 1996, derefter udkom Nynnes dagbøger, og for børn i teenagealderen udgav Alberte Winding i år den anbefalelsesværdige bog "Barbara Tristans hemmelige dagbog", anmeldt i Folkeskolen.

At skrive en roman i dagbogsform kræver udnyttelse af genren i form af spræl, krummelurer og overraskelser, også gerne i layouten. Vigtigst af alt udfoldelse i persongalleriet, så læseren kan komme tæt på og føle for personerne.

Mathildes dagbog over de ti måneder fylder alt for lidt sig selv ud. Med en overfladisk portrættering og forudsigelig handling i et sprog, der mangler ungdommelig gnist og glød, lever den ikke op til sin form. Teksten er skæmmet af fejl, og optællingen af tastefejl blev opgivet ved de 18. Der er uoverensstemmelse i forhold til antal dage for klasseturen, der først blev omtalt til at vare ti dage, men senere kom ned på otte dage. Der er nok at tage fat på for forfatter og forlag i den planlagte føljeton om Mathilde: "Tilbage til virkeligheden".