Anmeldelse Historie
0   277

Fra letsind til letsindighed

Drengeår 1940-1948

Fakta<p>Forfatter: C.J. Gräs</p><br /><p>ISBN: 87-88444-77-5</p><br /><p>80 sider</p><br /><p>Forlag: Forlaget Laurits</p>

Hvordan var det at være barn i tiden under og lige efter besættelsen? Hvordan var det, når ens far var en af "dem", der blev dømt som stikker i retsopgøret i kølvandet på besættelsens afslutning?

Artiklen fortsætter under banneret

I dette lille skrift fra forlaget Jelling kommer forfatteren C.J. Gräs med en fiktiv, men meget virkelighedsnær fortælling om drengen Svend og hans oplevelser i perioden 1940-48 med mange skoleskift på grund af faderens mange jobskift, med arbejdsløshed, men også med skildringer af familiebesøg hos farfar og morfar i Vejle. De forskellige personskildringer gengives med en lune og oprigtighed, som giver læseren et godt billede af de beskrevne personer, og man sidder tilbage med en opfattelse af, at forfatteren har skelet meget til egne oplevelser.

Man kommer også tæt på de problemer, som arbejdsløshed og "tvivlsomme" arbejdsforhold i tysk tjeneste under besættelsen kunne give efter befrielsen og under det efterfølgende retsopgør, hvor Svends far bliver idømt en lang fængselsdom for sin medvirken i besættelsesårene i tysk tjeneste. Hvordan familien tacklede denne "skam" på en værdig måde i forhold til Svend, hans søskende og mor.

Når nutidens unge arbejder med dagliglivet i besættelsesårene, kan dette lille skrift være et lidt anderledes, men nærværende input i lærerens forberedelse af forståelsen for, hvorfor nogle mennesker handlede, sådan som de gjorde i de aktuelle situationer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.382 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.236 andre er allerede tilmeldt