Anmeldelse

Grevens fejde

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Som bekendt er borgerkrige ikke gået af mode, og gamle borgerkrige kan måske være med til at belyse og perspektivere de drivkræfter, der står bag denne form for uhensigtsmæssig menneskelig adfærd.

"Grevens fejde" er en kompakt bog på 46 sider, hvor et af danmarkshistoriens mere komplicerede afsnit bliver endevendt.

Et lille dramadokumentarisk indledningskapitel fortæller om en henrettelse, men ikke en hvilken som helst henrettelse. Der er nemlig tale om halshugningen af ingen ringere end Skipper Clement i Viborg, der umiddelbart inden henrettelsen må se sig fornedret og hånet af bødlen ved at bære en kongekrone.

"Tænk, hvis det var Skipper Clement, der havde sejret. Så havde meget set anderledes ud i Danmark", som en af tilskuerne skal have udtrykt det. Nu gik det som bekendt anderledes, og så kan man jo altid diskutere, om det blev til det bedre.

De følgende kapitler redegør for baggrunden, forløbet og konsekvenserne af borgerkrigen.

Kapitlerne er holdt i en præcis og faktuel komposition, hvor det dramadokumentariske er udeladt. Selvom der bliver redegjort for de indviklede forhold i borgerkrigen, foreligger der en pædagogisk opgave for læreren, når bogen er læst, og alle trådene skal samles.

Samtidige illustrationer og fotografier kan give en tekst et godt akkompagnement; det kan tegninger også, selvom faren for karikatur i historiebøger kan være til stede. I denne bog er det dog ikke tilfældet.