Anmeldelse

Murderball

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne amerikanske dokumentarfilm om en flok stærkt handicappede og professionelle udøvere af kørestolsrugby er på en og samme tid fascinerende og skræmmende.

Filmen indgik på dette års Busterfestival i temablokken "Mod nye grænser" med tre andre dokumentarfilm i spillefilmslængde om sport, der kan fungere som oprør og søgen efter identitet og frihed. Trafikuheld med delvise lammelser til følge, meningitis eller polio er nogle af de skæbner, mændene i filmen har lidt. Alle har de det tilfælles, at de resten af deres dage er bundet til en kørestol, men ikke af den grund har tænkt sig at begrænse deres bevægelsesfrihed. Gennem interview, klip fra rugbykampe, genoptræning, familieliv, sexliv og rejser portrætterer filmen en gruppe mænd, der har valgt at gøre kørestolsrugby til en livsstil og et professionelt indhold i tilværelsen.

Portrætteringen går tættere på nogle af mændene end andre og folder enkelte sammensatte personligheder ud, der viser sig både at være kraftfulde og dominerende i deres daglige kamp for at dyrke professionel idræt og overkomme livet.

Indimellem kan filmen synes lidt for lang, uden dog at give køb på en fin fornemmelse for timing. Lydsiden er kendetegnet ved en fysisk råhed, der i kombination med den hurtige og abrupte klipning går i dialog med filmens tematik. Filmen kan anbefales til brug i samfundsfagsundervisningen og behøver ikke nødvendigvis at blive vist i sin fulde længde, men kan fint fungere i udvalgte klip.

Powered by Labrador CMS