Anmeldelse

Grundbog til danmarkshistorien

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De tre forfattere har hver for sig et stort forfatterskab bag sig, som både indholdsmæssigt og strukturmæssigt kommer denne bog til gode. Bogen henvender sig til eleverne i det almene gymnasium og hf.

Den dækker de kernestofområder, der er nævnt i bekendtgørelsen. Bogen er på knap 320 sider, men selve den kronologiske fremstilling er på mindre end 140 sider. Disse sider er samfundshistorie i bred forstand. Det er socialhistorie, politisk historie, økonomisk historie og erhvervshistorie.

Det særlige ved bogen er imidlertid de cirka 180 sider med kildemateriale fra de forskellige historiske epoker. Jeg nævner i flæng: Eddadigtet om Rigs vandring, et eksempel på afladsbrev, et kongeligt privilegiebrev, to tekster af Peder Palladius, den første sjællandske biskop efter reformationen, den ene tekst handler om jordemødres forpligtelse til at handle kristent, den anden er en formaning om troldkvinder. Der er et eksempel på en kirkebog og et fæstebrev. En af de sidste tekster er Pia Kjærsgaards tale på Dansk Folkepartis årsmøde i oktober 1999.

Teksterne indgår i undervisningens kildekritik og har mere overordnet historisk bevidsthed som didaktisk mål. I bogens slutning er indføjet et afsnit på ni sider om danmarkshistorien i korte træk, det vil sige fra oldtiden og til 2005. Afsnittet afsluttes således: "(.) den danske økonomi ved årtusindskiftet var usædvanlig stærk. Der var overskud på betalingsbalancen og en lav inflation på cirka to procent. Til gengæld var den økonomiske vækst beskeden, og arbejdsløsheden lagde sig fast på små 200.000". Således bliver historieskrivningen overhalet af den historiske udvikling.