Anmeldelse Tosprogede
0   243

Mange behøver ikke være for mange

Samfundet har en vigtig opgave med at bygge nye flerkulturelle fællesskaber op i skoler og daginstitutioner. Det sker bare ikke

Fakta<p>ISBN: 87-412-0360-7</p><br /><p>298 kroner, 239 sider</p><br /><p>Forlag: Hans Reitzels Forlag</p>

Artiklen fortsætter under banneret

Tosprogede børn, deres familier, undervisning, liv og opvækstvilkår har i mange år været og er stadig grobund for fordomme såvel populistiske som politiske. I de senere år er der heldigvis sket meget inden for forskningen, og resultaterne af denne forskning er samlet i denne antologi.

Bogen er en opfølger til Anne Holmen og Jens Normann Jørgensens "Tosprogede børn i Danmark", en grundbog fra 1993, der koncentrerede sig om de sproglige områder. Den nye antologis store styrke er, at den yderligere behandler de kulturelle, sociale, demografiske, pædagogiske og socioøkonomiske aspekter. Hvert kapitel bidrager til en grundlæggende indsigt i de tosprogede børns liv og opvækstvilkår og til forståelsen af, at tosprogethed for børn ikke i sig selv er en belastning, eller at tosprogede børn ikke er anderledes end andre børn i Danmark.

Bogen stiller nogle centrale spørgsmål angående de nuværende måder at håndtere den sproglige mangfoldighed på. Den peger på samfundets vigtige opgave i forhold til opbygningen af nye flerkulturelle fællesskaber i skoler og daginstitutioner og synet på børnenes to sprog som omdrejningspunktet i forståelsen af den pædagogiske praksis.

Man kan undre sig over, hvorfor denne viden ikke allerede er implementeret på vore institutioner, arbejdspladser og i samfundet som helhed, da alle sprogforskere er enige om, at modersmålsundervisning er en god ide til mindretalselever,"uanset om den politiske stemning i Danmark er sådan, at nogle ikke tør stå ved det, hvis de kommer under politisk pres", som JensNormann Jørgensen skriver.

Forfatternes konklusion er, at de senere års politiske og pædagogiske tiltag rettet mod tosprogede børn og deres familier overvejende udspringer af en monokulturalistisk tilgang. Konsekvensen er det øgede fokus på dansktilegnelsen og det manglende fokus på modersmålsundervisningen.

Under overskriften "Hvor mange er for mange?" bevæger Thomas Gitz Johansen sig ind på et spændende og aktuelt område omkring "bussing", sprogtest og magnetskoler. Han argumenterer for, at en høj koncentration af minoritetsgrupper i sig selv ikke er et problem for samfundets sammenhængskraft, hvis de accepteres og opfatter sig selv som medborgere i det omgivende samfund.

Læseren gøres opmærksom på, at den offentlige italesættelse af børnenes familier som anderledes og problematiske er afgørende faktorer i forståelsen af tosprogede børns opvækstvilkår og socialisering.

Bogen er på grund af sin introduktion til teori og mange praksiseksempler fra dagligdagen velegnet til undervisning og kan varmt anbefales til seminarier og andre læreanstalter og institutioner - og til alle, der har med mennesker at gøre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
611 andre er allerede tilmeldt
Nyhed: Nyt fagligt netværk

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens helt nye faglige netværk Dansk som andetsprog?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.