Folkeskolens leder:

Det nye Danmark

Regeringens kommuner.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rådhusansatte og kommunalpolitikere er i gang med at føre regeringspolitik. De skal sørge for dit og mit fritvalgsliv.

Ved endnu en gang at udsætte reparationen af de nedslidte kommunale kloakker sørger de for, at du og jeg kan få råd til at vælge mellem 32-, 40- og 46-tommers fladskærm i Silver eller Black Edition.

Ved at fyre pædagoger og nedlægge lærerstillinger kan de overholde skattestoppet, så jeg kan leve det frie liv og vælge mellem 80- og 120-centimeters køkkenskuffer med unikt inddelingssystem i massivt bøg og Blumotion-lukkesystem.

Og kommunalpolitikerne har også valgmuligheder. De kan hæve klassekvotienten eller fjerne lejrskolen. De kan skære i hjemmehjælpen, forringe handicapkørslen - eller vælge det hele på én gang, så du og jeg - hvis vi ellers er blandt de raske og rige - ikke skal gå på kompromis med sikkerhed, kvalitet og design, når vi skal vælge mellem den karakterfulde Audi Attraction, den dynamiske Ambition og den elegante Ambiente.

Jeg skal have skattestop, og jeg skal have min individuelle, økonomiske valgfrihed. Derfor udsulter de den offentlige sektor, men kalder det noget andet. »Kvalitetsreform«, hedder det vist nu!

Derfor føres der netop nu natlange forhandlinger på rådhusene, og derfor sprøjter regnearkene ud med nye, kreative stramninger, så næste års budgetter kan komme på plads inden den 15. oktober i de nye kommuner. Efter vilkår, som Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti på Christiansborg har dikteret.

Derfor må Pernille, Henrik og Achmed finde sig i forældede og slidte skolebøger. Derfor får pensionist Jensen på anden sal nu kun tre timers hjemmehjælp om ugen. Og derfor kommer fru Olsen på plejehjemmet ikke på toilettet, når hun ringer og beder om hjælp, men først når den fortravlede social- og sundhedshjælper har været inde ved de to andre, der var foran i tisse-køen.

Og derfor stresser både læreren og hjemmehjælperen. Fordi de ikke kan få lov til at levere den kvalitet og give den støtte, som de brænder for at yde.

Sådan opstår det nye Danmark. Ganske som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen sagde det for nogle år siden. »De to grundpiller er skattestop og bremsen på væksten i den offentlige sektor. Hvis stat, amter og kommuner ikke får flere penge, men økonomien fortsat vokser, vil den private sektor løbe fra den offentlige sektor«, forklarede han i 2004 til dagbladet Børsen. »Det tager tid, før effekten slår igennem«, fortsatte han. »Men efter ti år vil den offentlige sektor kun være øget med fem procent. Mens den private er blevet 20 procent større. Så opstår et nyt Danmark«.

Det er den regeringspolitik, kommunalpolitikere kæmper med og mod at realisere lige nu. I det nye Danmark.

-th