Kærlighed og kundskab

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man kan nu læse en bog om skolernes forsøg på i kort sproglig form at udtrykke, hvad det drejer sig om lige dér. Det kan være mottoer, vægindskrifter, citater og lignende, alt sammen samlet af professor Peder Skyum-Nielsen, der nu i et par årtier har studeret og beskrevet »Fyndord«, som hans disputats hedder. Senest har han så, i kølvandet på den mere omfattende udgivelse »Arveguldet«, udsendt »Skolens bevingede ord«. Det er på mange måder en tankevækkende udgivelse.

Nogle skoler holder fast i kundskabsbegrebet: »Kundskab er magt, uvidenhed er trældom«. Andre sætter ord på opdragelse, pædagogik og ånd: »Kærlighed - krav - konsekvens«. På Gunnar Jørgensens skole blev hver enkelt bygget op af ordene: »Du er elsket - du er vigtig - du kan«, et noget mere opbyggeligt udsagn end Hjortespring Skoles profane: »Du bliver, hvad du spiser«. Samme skole er leveringsdygtig med det Giro 413-agtige udsagn: »Smil - det smitter!« Andre understreger det kristne grundlag: »Bed og arbejd«, og det hænder, at der bringes et helt vers - som det velkendte fra Piet Hein: »Du skal plante et træ ...«. Flere bevingede ord lader sig let lokalisere til grænselandet, for eksempel Ansgarskolens: »Tal dansk!«

Selv gik jeg på en skole med to mottoer: »Thi det er livets lov: Hvor tillid gror, dér vokser sandhed frem«. Det grublede jeg meget over som lille. Det andet forstod jeg først i gymnasiet. »Perseverando«: Ved udholdenhed! Det blev selvfølgelig hurtigt forvansket til »Perverseverando«.

I vore dage vil skoler profilere og brande sig, og det kan ses flere steder i samlingen. Høje Tåstrup Dataskole lokker eleverne til med ordene: »Brainware på tilbud«. Jeg tiltror det ikke nogen lang levetid. Roskilde Højskole tilbyder en: »Billet til fremtiden«, og forfatteren til Statens Kursus' motto må have haft et glimt i øjet: »Bedre sent end aldrig!«

Matthæusgades Skole må have indskrifter overalt at dømme efter bogens righoldige materiale derfra. Et af de mange udtryk er: »Alt er nyt i begyndelsen«. Ingen vil vel anfægte det, og meningen må så være den, at man senere bliver fortrolig med det og ikke skal tøve med at gå i gang. Tøv heller ikke med at anskaffe »Skolens bevingede ord« og diskutér nogle af mottoerne med eleverne.