0   100

Kærlighed og kundskab

Man kan nu læse en bog om skolernes forsøg på i kort sproglig form at udtrykke, hvad det drejer sig om lige dér. Det kan være mottoer, vægindskrifter, citater og lignende, alt sammen samlet af professor Peder Skyum-Nielsen, der nu i et par årtier har studeret og beskrevet »Fyndord«, som hans disputats hedder. Senest har han så, i kølvandet på den mere omfattende udgivelse »Arveguldet«, udsendt »Skolens bevingede ord«. Det er på mange måder en tankevækkende udgivelse.

Nogle skoler holder fast i kundskabsbegrebet: »Kundskab er magt, uvidenhed er trældom«. Andre sætter ord på opdragelse, pædagogik og ånd: »Kærlighed - krav - konsekvens«. På Gunnar Jørgensens skole blev hver enkelt bygget op af ordene: »Du er elsket - du er vigtig - du kan«, et noget mere opbyggeligt udsagn end Hjortespring Skoles profane: »Du bliver, hvad du spiser«. Samme skole er leveringsdygtig med det Giro 413-agtige udsagn: »Smil - det smitter!« Andre understreger det kristne grundlag: »Bed og arbejd«, og det hænder, at der bringes et helt vers - som det velkendte fra Piet Hein: »Du skal plante et træ ...«. Flere bevingede ord lader sig let lokalisere til grænselandet, for eksempel Ansgarskolens: »Tal dansk!«

Artiklen fortsætter under banneret

Selv gik jeg på en skole med to mottoer: »Thi det er livets lov: Hvor tillid gror, dér vokser sandhed frem«. Det grublede jeg meget over som lille. Det andet forstod jeg først i gymnasiet. »Perseverando«: Ved udholdenhed! Det blev selvfølgelig hurtigt forvansket til »Perverseverando«.

I vore dage vil skoler profilere og brande sig, og det kan ses flere steder i samlingen. Høje Tåstrup Dataskole lokker eleverne til med ordene: »Brainware på tilbud«. Jeg tiltror det ikke nogen lang levetid. Roskilde Højskole tilbyder en: »Billet til fremtiden«, og forfatteren til Statens Kursus' motto må have haft et glimt i øjet: »Bedre sent end aldrig!«

Matthæusgades Skole må have indskrifter overalt at dømme efter bogens righoldige materiale derfra. Et af de mange udtryk er: »Alt er nyt i begyndelsen«. Ingen vil vel anfægte det, og meningen må så være den, at man senere bliver fortrolig med det og ikke skal tøve med at gå i gang. Tøv heller ikke med at anskaffe »Skolens bevingede ord« og diskutér nogle af mottoerne med eleverne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet