Anmeldelse

Som troen så ud

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Axel Bolvigs bøger om kalkmalerier og hjemmesiden: www.kalkmalerier.dk med detaljer om de danske kalkmalerier er en guldgrube for enhver kristendoms-, historie- eller dansklærer. Hvad de middelalderlige billeder kan fortælle os om tro, tankeverden, hverdagsliv og meget mere, har Bolvig for længst gjort os opmærksomme på, og ethvert barn og enhver ung bør derfor lære denne kulturarv grundigt at kende.

Nu er de bedste kalkmalerier og tolkninger udkommet på en meget spændende dvd, hvor to børn stiller spørgsmål til Axel Bolvig, der engageret fortæller om middelalderens forestillinger om skabelse, Jesu fødsel og barndom, korsfæstelse, opstandelse, dommedag og fortællinger fra samtiden og fra Bibelen. Det vrimler med djævle, sexede kvinder, mænd med bare rumper, Helvedets gab, blide engle, hellige personer, en mangfoldighed af dyr og voldsomme soldater.

Belært af "Muhammed-krisen" ved vi, at det ofte har været stærkt omdiskuteret at afbilde hellige personer. På kalkmalerierne ser vi, at danskernes kristne trosforestillinger for seks hundrede år siden heller ikke var problemfri. De gamle kalkmalerier har været den analfabetiske bondes største kilde til den kristne tro, hvor det drejer sig om formidling gennem billeder og mundtlighed.

Det kan klart anbefales, at man køber denne dvd, for det er meget nemmere og meget mere levende at lytte til Axel Bolvigs forklaringer, samtidig med at man kan få kalkmalerierne op i stort format. Det er meget bedre end de gammeldags lysbilleder og farveoverheads, som jeg normalt har brugt i min undervisning i kalkmalerier.