»Min sommerferie«

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så er sommerferien over os, og knald eller fald-kampene ved verdensmesterskabet i fodbold kan som Tour de France nydes uden dårlig samvittighed (læs: stilebunker). Og man kan åbne sig en flaske kold hvidvin og tage en god bog med ud på terrassen for at nyde den, eller man kan cykle til vandet og bade med sin kæreste og sine børn. Alt afhængigt af vejret er der jo næsten ikke grænser for den nyvundne frihed, som en god lang sommerferie indbefatter - hvilken luksus.

I Simon Fruelunds tekst »Min sommerferie« fra samlingen »Planer for sommeren« konkluderer fortælleren, der er en stor skolepige, at »sommerferien er den bedste ferie, og i hvert fald er det den længste«. Fortællerens afsluttende tilføjelse finder jeg lidt trist, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der er stor forskel på, hvordan man som menneske forholder sig til det at holde ferie, og at det jo i altafgørende grad handler om, hvordan man har det på og med sit arbejde.

At være lærer er mere end at passe sit arbejde - det er på godt og ondt en stor del af ens identitet. Jeg kan stadig genkalde følelsen af som nyuddannet og nyansat lærer at betræde skolegården med det sæt nøgler i hånden, som viceinspektøren netop havde udleveret til mig: Jeg formelig svævede hen ad asfalten med bevidstheden om at have verdens vigtigste job, og den fornemmelse har jeg heldigvis stadig. Til gengæld var det noget nær en følelse af identitetstab at gå på barsel otte uger før termin. Jeg bekymrede mig simpelthen om udsigten til at mangle mit arbejde i hverdagen, alle de faglige udfordringer, de menneskelige ditto og ikke mindst det sociale netværk på lærerværelset. I nogles ører lød det næsten perverst, at jeg hentede så meget i mit arbejde, og som ung kvinde kan man faktisk stadig møde modstand, når man udtrykker, at det at få børn klart er det største, men ikke det eneste vigtige i ens liv.

Nu har ens børn det jo med at sætte tingene i perspektiv for én, og der er slet ingen tvivl om, at længere pauser fra arbejdet er uundværlige. Her er der tid til refleksioner og til at opfange mavefornemmelserne - noget, som desværre kan være vanskeligt i en hektisk hverdag. Stressrelaterede lidelser, fysiske som psykiske, har stort set alle været berørt af - hvis ikke direkte så gennem familie, venner eller kolleger. Særligt udsatte er blandt andre kvinder i omsorgsarbejde - måske fordi det kan være svært at holde fri, selvom man har ferie.

Ferien er defineret ved at adskille sig fra hverdagslivet, idet man er arbejdsfri, og derfor handler det selvfølgelig også om at nyde, at man ikke skal rette opgaver, ikke skal så tidligt op om morgenen, ikke skal sidde og vente på et pædagogisk rådsmøde, ikke skal forberede sig om aftenen for derefter at gå tidligt i seng. Men langt sundere er det - for både privatlivet og arbejdslivet - hvis man undlader at definere glæden over ferien med alt det, man slipper for, og i stedet glæder sig over alt det, man nu kan tillade sig og tage sig tid til at nyde: samværet med ens nærmeste morgen, middag og aften, at sove længe (hvis børnene ellers tillader det), at drikke friskbrygget kaffe i morgensolen, at læse avis i flere timer, at lave lækre middage med sin ægtefælle, at tage på tur med børnene, at sidde oppe hele natten, fordi man er ivrigt optaget af en skøn samtale, at ... Fortsæt selv listen. Rigtig god sommerferie!

Conni Hesel Rickmann er lærer og lærebogsforfatter

»Her er der tid til refleksioner og til at opfange mavefornemmelserne - noget, som desværre kan være vanskeligt i en hektisk hverdag«