Anmeldelse

Job på hovedet

Et spil om job der skaffer MAD på bordet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvem laver arbejdet, når fødevarer bevæger sig fra jord til bord og ind i skolens kantine? Landbrugsraadet har udviklet et spil, der sætter fokus på denne kæde. Herigennem får eleverne viden om arbejdsdag og fritid, om karrierer og livskvalitet, om levevilkår og ansættelsesformer og erhvervsmuligheder inden for et bredt sammenhængende arbejdsområde og øver informationssøgning på nettet. De får ikke viden om uddannelser og uddannelsesveje, for dette er ikke et mål for spillet.

Til informationssøgning kræves computere med netadgang i klassen. Tværfagligt kan uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering, dansk, hjemkundskab, samfundsfag og geografi bringes på bane. For at overføre arbejdsformens undersøgelse til måske mere vedkommende job skal eleverne selv i første runde anføre nye job til spillet, og disse kan udspringe af elevens egen verden. Det giver perspektiv.

Spillet løber over tre runder: informationssøgning, spillerunden og opsamling med diskussion af et godt arbejdsliv, værdier i job og dagligdag og så videre. Spillet er et vide- og gættespil. Hver spiller har et for spilleren ukendt job på hovedet og skal spørge sig frem til viden hos de andre og skal til sidst gætte sit job. Det kræver kommunikation og information.

Spilforløbet varer tre-seks timer. Målgruppen er 6. og 7. klasse, og spillet er udviklet og testet i samarbejde med skolevejledere og lærere på disse klassetrin. Spillet virker gedigent og overskueligt. Det træner hovedet. Skal kroppen med, kan læreren jo bruge virksomhedsbesøg og gæstelærere og klassepraktik for den sags skyld. Mulighederne er mange.

Powered by Labrador CMS