Debat

Nu går den ikke længere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære fagforening, sproglærere og alt andet godtfolk: Det er ganske vist, at man skal passe på med at udstille sin uvidenhed for offentligheden, specielt hvis man repræsenterer en i forvejen udsat og udskældt gruppe.

I denne uge har jeg hørt, at man til næste år på landsplan i stedet for den mundtlige afgangsprøve i det andet fremmedsprog nu skal bruge en tretimers skriftlig prøve. Ved de høje herrer i ministeriet overhovedet, hvor vanskeligt det er at udtrykke sig på skriftligt fransk?

Har dette rygte sin rigtighed? Hvad har respektive fagforeninger for eksempelvis sproglærere udtalt i den anledning? Eller regner Undervisningsministeriet med at kunne nøjes med udtalelser fra egne fagkonsulenter?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Endnu en overraskelse af de helt uhyrlige har det været at skulle høre, at man nu forventer, at lærerne løbende udarbejder individuelle elevplaner fra august 2006. Hvordan er disse elevplaner konstruerede? Hvilke mål forventes det, at der sættes? Og hvorhenne er det, som vi kender skolelærerens arbejde for: Metodefriheden?

Hvor er fagforeningen henne i dette tilfælde? Som en af kollegaerne i specialklasserækken sagde: Nu går den ikke længere. At indføre et krav om obligatoriske individuelle elevplaner fordrer, at man kommer med flere timer til lærerne, så de kan udføre dette ekstraarbejde. At mene, at et kvarter per elev på årsplan skulle være tilstrækkeligt, vidner om en total mangel på jordforbindelse set fra skolens verden. Da vi mig bekendt ikke har fået ændret på arbejdstidsreglerne, kan man så overhovedet forlange, at man indfører disse individuelle elevplaner?

Svar

Lærere, børnehaveklasseledere og ikke mindst skolelederne bliver i disse dage budt nogle helt urimelige vilkår. Her ganske få dage før sommerferien sendes der nye bekendtgørelser til høring om afgangsprøver og elevplaner. Bekendtgørelserne vil i den nuværende udformning afgørende ændre vilkårene for næste skoleårs planlægning. Politikerne bør vise så meget respekt for arbejdet i folkeskolen, at de venter med at gennemføre ændringerne til skoleåret 07/08, så er der måske også tid til at udmønte politikernes beslutninger på en mere kvalificeret måde. Danmarks Lærerforening har sammen med de faglige foreninger klart givet udtryk for vores vurdering af de foreslåede ændringer. Foreningens høringssvar til de nævnte bekendtgørelser kan læses på www.dlf.org

Anders Bondo Christensen, formand for DLF