Anmeldelse

Ludvig Holberg

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kanon betyder - som alle ved - rettesnor, og det er fra Undervisningsministeriet blevet os dansklærere påbudt at lære børnene og de unge et udvalg af danske forfattere at kende. Hvordan, hvornår og hvor meget er op til den enkelte lærer. Dog kan man sige, at nærværende bog er en god håndsrækning til en alsidig og nutidig undervisning i og med Ludvig Holberg. Igennem syv kapitler fortælles der levende om personen fra oplysningstiden, der engagerede sig i mangt og meget. Derfor er det også et portræt af samtiden og et udblik mod, hvad man har brugt og bruger Holberg til i nutiden. Hvorfor er han blevet "kanoniseret"? Hvad er det særlige ved hans sprog, hans humor og hans iagttagelser? Særlig kendt er Holberg for sine komedier, der på sin vis er både svære og lette at læse, men nok bedst i sammenhæng med et teaterbesøg eller med en fremvisning af en af de mange filmatiserede teateropsætninger, som man kan låne sig frem til på de pædagogiske centraler. For Holberg skal ikke kun læses, men også ses og høres, først derved træder han virkelig i karakter.

Fakta:

Titel: Ludvig Holberg

Forfatter: Thorkild Borup-Jensen

ISBN: 87-7996-208-4

Pris: 125 kroner

Sider: 107 sider

Serie: Kanonforfattere

Type: Bog

Forlag: Dansklærerforeningen

Det er en meget velskrevet og lærerig bog på omkring 100 sider, der vækker appetitten til de næste 13 bøger i serien med præsentation af de danske kanonforfattere. Bogen kan i undervisningsøjemed læses i forskellig rækkefølge og over forskellige årgange, eller noget kan læses på klassen og andet gemmes til en senere selvstændig dansk- eller projektopgave. Mulighederne er mange, og jeg har selv siddet og nydt de mange flotte illustrationer i bogen. Det gør bogen lækker og læseværdig.