Anmeldelse

Ingen mobning er uskyldig

Sådan tackler du psykisk vold og mobning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En uhyggelig og meget vigtig bog om hverdagens skjulte ondskab er netop udkommet. Den påviser, at konflikter nemt kan eskalere, når ledelsen ikke blander sig! Hvis (skole)lederen ikke hilser ordentligt på dele af personalet om morgenen eller viser interesse for deres psykiske ve og vel ved at spørge eller på anden vis vise, at den ansatte er velkommen på arbejdspladsen, kan der ske de frygteligste ting. Denne form for psykisk vold eller mobning kan forårsage sociale problemer, psykosomatiske sygdomme og psykisk dårligt arbejdsmiljø.

Bogen slår fast, at ofrene for chikane på arbejdspladsen som regel er personer, der tør reagere, og som er samvittighedsfulde mennesker, og at chikanerierne ofte først går i gang, når ofrene allerede er stemplet som havende "et vanskeligt sind", "dårlige karakteregenskaber" eller værende "psykisk ustabile". Konsekvensen af chikanen tilskriver man deres personlighed og glemmer, hvordan de var forinden eller er i andre sammenhænge. Folk, der chikaneres, kan ikke gøre deres bedste.

Konflikter mellem ansatte kan være vanskelige at udrede og bliver heller ikke lettere, hvis tillidsrepræsentanten tager parti for den ene af de to kolleger. Når mobbere er kolleger, bør man kunne få hjælp hos sin tillidsrepræsentant eller hos ledelsen, hvilket desværre ikke er nogen selvfølge, påviser nærværende bog. Når mobningen foregår i det skjulte, kan det ofte være svært at tage til genmæle, for hvordan beskriver man et hadefuldt blik? Eller noget, der er underforstået eller ikke siges direkte? Somme tider kommer ofrene i tvivl om, hvorvidt deres egne sanser bedrager dem! Det samme kan være, hvis der tales dårligt om en kollega, og man ikke kan få svar på tiltale. På den måde kan man også isolere medarbejderen, så vedkommende bliver ensom og indesluttet. Kan man så få medarbejderen til at begå fejl, kan man fyre vedkommende, eller man kan begrunde fyringen med samarbejdsvanskeligheder.

Konsekvenserne kan også være resignation, forvirring, tvivl, stress, angst, ensomhed og chok. Derfor er der i bogen en mængde konkrete råd til, hvordan man forholder sig mentalt og praktisk, hvis man er udsat for mobning - både den grove, åbenbare mobning og den lille, tilsyneladende uskyldige mobning - og den dokumenterer det, vi egentlig godt ved: at ingen mobning er uskyldig, og at mobning er et effektivt og skadeligt magtmiddel, som alle må lære at forholde sig til. Det er en uhyggeligt tankevækkende bog, som gav mig gåsehud, da jeg læste den. Men hvor er det godt, at der nu bliver sat ord på alt det, som er så svært at sætte ord på.