Anmeldelse

Tudefjæs / Hvad har han gang i? / Magnus og Marie skal sove / Magnus og Marie på skovtur

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fire nye titler i "Mini Zoom"-serien, forfattet af to af letlæsningsgenrens "grand old men" - det kan jeg vist godt sige uden at fornærme nogen af de to herrer - viderefører det fine niveau, som præger denne serie.

Bent Faurby har bidraget med to titler om Magnus og Marie, som tilbyder kvalitetslæsning for de yngste fra midten af 1. klasse - angivet med én prik på bogens ryg og på første sideopslag.

I "Magnus og Marie på skovtur" er de to venner på skovtur med mor og far. Magnus får lejlighed til at optræde som helt, da Maries elskede legedyr, Ninus, er ved at lide en tragisk druknedød i et nærliggende vandløb. Og når man er helt, vanker der sommetider kys.

I "Magnus og Marie skal sove" opstår den møgirriterende situation, at medens Marie sover sødt og trygt i sin seng, så ligger Magnus lysvågen i sin! Da han i irritation begynder at fabulere over det vildsvin, som han ville skræmme Marie med - hvis altså bare hun var vågen - så arbejder hans fantasi så effektfuldt, at han selv bliver bange for de vilddyr, der var tiltænkt Marie. Men så er det jo godt at have en sengekammerat i nærheden.

Thøger Birkelands to letlæsningsbøger om Line, Sofie, Rune og Jonas er henholdvis tredje og fjerde titel i serien, der henvender sig til de lidt ældre lånere - nemlig læsere på 2.-3. klassetrin. Begge titler er markeret med tre prikker, der angiver, at det drejer sig om sværeste niveau for begynderlæserne på ovennævnte klassetrin. I "Tudefjæs" er det mobning, der er tema og omdrejningspunkt i den lille historie om Per, der har læseproblemer, og som ikke synes, det er spor morsomt at få dette stukket i næsen, selv om det "kun er for sjov".

"Hvad har han gang i?" giver de unge læsere et (måske) første indtryk af, hvilke ubehagelige fantasier og tanker jalousien kan give os mennesker, når vi føler, at den, vi holder af, er ved at glide fra os - og at en anden pludselig bliver mere interessant. Alt vender sig dog heldigvis til det bedste.

De fire titler er alle glimrende illustreret af henholdsvis Dina Gellert og Dorte Karrebæk, og da såvel den tekniske udformning - indbinding og format - som layout og forsideillustration ligeledes er af høj kvalitet, så kan jeg varmt anbefale de fire historier.

Powered by Labrador CMS