Anmeldelse

Vegetationsøkologi

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så langt som gummistøvlerne rækker. Det sætter grænsen for, hvilke danske vegetationstyper og plantesamfund der behandles i denne grundige introduktion til vegetationsøkologi. Det er den perfekte håndbog på højt niveau for den underviser, der virkelig vil have styr på sin faglige baggrund for at tage emnet op i biologi på de ældste klassetrin.

Her kan hentes mængder af baggrundsviden til planlægning af praktisk arbejde i naturen. Der fortælles i et klart sprog, hvordan klima- og jordbundsforhold og andre faktorer har betydning for vegetationen. Og et afsnit giver metoder til beskrivelse og analyse af plantesamfund.

Størstedelen af bogen tager fat på planter i kyst, mose, hede, græsland og skov, og det gøres meget omfattende og grundigt. Hertil kommer småbiotoperne vej- og grøftekanter, gravhøje, mergelgrave og levende hegn som spændende og afvekslende indslag i agerlandet. Disse hovedafsnit kan give gode ideer til planlægning af feltarbejder. I en vejkant kan der for eksempel udarbejdes en profil for at redegøre for forekomst og hyppighed af salttålende arter.

Bogen har et omfattende stikordsregister og en meget lang artsliste med både danske og latinske navne. Mange af de omtalte vegetationstyper illustreres med fotos, men desværre er disse farveplancher indsat samlet som særskilte sider i bogen, vel af økonomiske grunde, og det giver et særdeles kedeligt og altmodisch layout.

Når der undervises i det, der ikke vokser i vandløb, sø eller åbent hav, så kan "Vegetationsøkologi" på trods af sin udformning anvendes som et praktisk, fagligt solidt og stærkt opslagsværk for underviseren.