Anmeldelse

Irak - før og nu / Iran og den islamiske revolution / Israel og Palæstina / Olie i Mellemøsten / Sådan opstod Mellemøsten

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fem aktuelle bøger om Mellemøsten. Vi får serveret hele baggrunden - såvel den historiske som den nutidige - for regionen og de særdeles komplicerede konflikter.

Hver bog er opbygget efter samme læst, så et opslag behandler et afgrænset emne. Serien henvender sig til elever på de ældste klassetrin, og alle titler når grundigt omkring problematikken gennem en lettilgængelig tekst, mange både gamle og nye illustrationer, faktabokse og citater fra statsmænd og andre væsentlige personer. Hertil kommer ordforklaringer, landefakta, historiske tidslinjer, øvrige materialer og andre praktiske oplysninger.Indholdet giver gode muligheder for debat, og forskellige synspunkter er med til at problematisere, men da teksterne er oversat fra engelsk, er der kun få koblinger til vores eget forhold til regionen. Selv om det måske for den øvrige verden kan forekomme uvæsentligt, så ville det have været med til at gøre det vanskelige stof mere motiverende for vores elever at beskæftige sig med. Danmarks rolle som krigsførende nation omtales dog, og der bringes et par citater af danske statsmænd. Men vores førerposition på vindenergiområdet nævnes slet ikke. Det fortælles, at bystyret i San Francisco har købt to brintbiler - uden at man har benyttet chancen til at fortælle om den rivende udvikling i brændselsceller i Europa og de mange biler, der allerede kører på andet end olie her. Der kunne også være gjort mere ud af en tabel over olieproducerende lande, hvor danske tal er med, men derimod intet om store producenter som Canada og Kina. Årstal for tallene er udeladt, men det minder om data helt tilbage fra 2002.Det er kompliceret stof, udviklingen går stærkt, og nutidsstoffet ændres hastigt. Men indtil da kan disse fem bøger være med i forsøget på at få skabt et mellemøstligt overblik hos eleverne.