Anmeldelse

Medfødte alkoholskader

Omsorg og behandling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Arvesynd kan have meget andet end en religiøs betydning. Det kan nemlig også betyde sygdomme, som man fra fødslen arver fra sin mor. Vi ved det godt. Man må ikke drikke alkohol, når man er gravid. Alligevel er der hvert år børn, der allerede i forsterlivet påvirkes af alkohol. En lille mængde alkohol kan forstyrre dannelsen af livsvigtige indre organer og medføre skader på hjernen. Før fødslen kan man blive ramt af generel væksthæmning og skader, der viser sig som forvredne eller deforme ansigtstræk. Børnene bliver desuden ekstremt følsomme over for ydre påvirkninger som lys, lyde og berøring, hvilket kræver særlig omsorg - og særligt uddannet plejepersonale.

Bogen er stor og grundig, og den beskriver i alt ti behandlingsforløb fra Skodsborg Oberservations- og behandlingshjem. Der er detaljerede beskrivelser gennem flere år, hvor der analyseres og gives forskellige bud på omsorgsmuligheder og behandling, også med hensyn til det indlæringsmæssige og sociale.

Der er ikke tvivl om, at det er en bog, som jeg gerne vil anbefale, men den lægger sig inden for et meget specifikt og specialpædagogisk område, som de færreste lærere i den offentlige grundskole får behov for at kende så detaljeret. Alligevel er der også normale børn, som kan have den slags problemer, og som måske kan have symptomer, der ikke er blevet opdaget ved fødslen.