Anmeldelse

Stor, større, voksen

Hvad sker der i min krop?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi fødes som seksuelle væsener, og det er os helt umuligt at fratænke os vores køn. At der er forskel på piger og drenge - både fysisk og psykisk - er heller ingen hemmelighed, og det er derfor noget, som interesserer de fleste børn helt ned i indskolingsalderen. Måske er det derfor, at der nu er udgivet en rigtig sød og flot illustreret bog for de yngste børn, en bog, som kan læses helt ned i 2. klasse som selvlæsningsbog eller som en læs-sammen-med-en-anden-bog.

Alle de spørgsmål, der opstår, når man begynder at komme i puberteten, besvares i denne bog. Hvad er det, der sker i kroppen, når pigerne begynder at få små bryster? Nogle får menstruation, når de er omkring de 11 år, hvordan oplyser man fornuftigt om det? Hvad er seksuel chikane? Hvad er den seksuelle lavalder? Hvad er sex? Hvilke sygdomme kan man få ved samleje? Hvilke præventionsformer? Hvordan og hvornår kan man blive gravid? Hvad er forelskelse? Hvordan er piger og drenge forskellige?

Et sted, jeg særligt lagde mærke til, var den side, hvor der står om de seksuelle følelser og om seksuel chikane. Her er der tegnet en lille tegneserie med en kat, der bliver aet, hvor det er tydeligt at se, hvad det er, katten kan lide eller ikke lide. Det er en nem og overskuelig måde for barnet at se på og lære af, hvornår noget føles rart, og hvornår noget ikke er behageligt.

Det er helt klart en børnevenlig fagbog, som jeg varmt vil anbefale, og som bør købes hjem til skolebiblioteket i mere end et eksemplar - helst skal der indkøbes både til hjemlån, til "ikke-hjemlån", et eksemplar til kassen med fagligt læsekursus og et til lærerhylden.