Anmeldelse

De små tosprogede quizzer

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bogen har været afprøvet i en børnehave i et projekt støttet af Undervisningsministeriet: "De små tosprogede quizzer". Her viste det sig, at mange tosprogede treårige havde en sproglig udvikling på dansk, der svarede til danske toårige. Mange kunne kun sige enkelte ord og ikke sætninger. Det er derfor vigtigt, at der bevidst arbejdes med at udvikle børnenes danske sprog, så de vil kunne klare sig på dansk ved skolestarten.

Bogen indeholder over 1.000 spørgsmål om emner som tøj, hjemmet, navne, mad og drikke, tal, tid, dyr, trafik, Danmark og dansk sprog. Danske betegnelser for ord, der har med hjemmet at gøre eller verden uden for daginstitutionen, er ofte ukendte for de tosprogede børn.

Opgaverne har forskellig sværhedsgrad. Flere spørgsmål er muntre som "Sparker du med armen?" eller "Har du fingre på foden?" Sidst i bogen er samlet en række lidt sværere sproglige opgaver. Der er ikke udarbejdet en facitliste, da svarene formodes kendt af den voksne, der styrer quizzen. Der er ofte flere svarmuligheder. Hvis spørgsmålet fører til en samtale eller følges op med konkretisering i form af en leg, vil det yderligere kunne hjælpe børnene i deres sproglige udvikling.

Bogen anbefales til brug i daginstitutioner, børnehaveklasser og modtageklasser for de yngste.

Powered by Labrador CMS