Anmeldelse

Lykketoft Finale / Fogh bag facaden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Disse to film er af høj kvalitet både som dokumentarfilm, og hvis man i undervisningen ønsker at vise eksempler på, hvordan en vinkling af en personbeskrivelse kan vække følelser, sympati og antipati - med andre ord hvor stor manipulerende effekt film kan have. Film er som bekendt et medie, der "går i bløddelene" på tilskueren - der spilles på følelserne. Disse to film er ingen undtagelse.

I "Lykketoft Finale" indledes der med en fotografering af fin æstetisk kvalitet. Man ser Lykketoft i sit arbejdsværelse skrivende på den tale, der skulle blive en af hans bedste, nemlig den sidste. Der veksles med krydsklip, hvor der vises scener fra hans politiske karriere som ungt folketingsmedlem og senere som minister. Talen skrives færdig, Mogens Lykketoft og hans veninde går ned i taxaen, og vi følger ham helt ind i Copenhagen Jazzhouse, hvor de trofaste socialdemokrater venter for at hylde ham trods nederlaget. "Lykketoft Finale" viser mennesket bag politikeren.

I "Fogh bag facaden" er vinklingen lagt på spin, taktik, strategi og spil. Med udgangspunkt i topmødet i København, hvor de nye lande blev optaget i EU, får man indtrykket af en hårdtarbejdende statsminister, der med en kreds af medarbejdere gør et stort arbejde for, at det hele skal lykkes. Men samtidig får man et klart indtryk af, at problemer er opgaver, der skal løses, og at det er nødvendigt at skære igennem. I modsætning til Lykketoft kan Fogh virke hård, men han når sine mål. "Fogh bag facaden" viser strategen bag politikeren.

Powered by Labrador CMS