Anmeldelse Samfundsfag
0   366

Ud og se - hvad der skal gøres

Det ligner en rejseguide - men er en anvisning på ansvarlig handling

Fakta<p>Forfatter: Jesper Strudsholm</p><br /><p>ISBN: 87-567-7948-8</p><br /><p>168 sider</p><br /><p>Serie: Politikens Rejsebøger</p><br /><p>Forlag: Politikens Forlag</p>

Sommeren nærmer sig, så frem med "Turen går til ." for at planlægge ferien. Hvad enten den går til Jylland, Polen, Prag, Tonga eller Vietnam. Gennem en menneskealder har vi lært at rejse med en rejseguide i baglommen for at udforske dufte, stemninger, seværdigheder og alt det fremmede på strejftog rundt i verden. Målene ændres og udvikles fortsat, og det gør rejsebøgerne også.

Seneste titel i Politikens serie tager fat på den tredje verden over en bred front. Og det gør den i et fornemt samarbejde med Danida, så bogen uddeles totalt gratis fra kiosker, boghandlere, biblioteker og DSB. Det er intet mindre end en udviklingsmæssig genistreg, og gennem bogens omfangsrige, tæt tilskrevne sider og illustrationer guides man som underviser på fabelagtig vis gennem nogle af klodens allervæsentligste og værste problemstillinger.

Der tages udgangspunkt i FN's tiår for Uddannelse for Bæredygtig Udvikling. De otte såkaldte 2015-mål tænkes at være opfyldt overalt på vor klode ved denne periodes slutning. Fokus i indholdet er det afrikanske kontinent, men problemerne med at nå 2015-målene er globale, og Afrikas bøvl og muligheder genfindes også i den fattige del af både Asien og Sydamerika. Her er reportager, personlige beretninger, skæbner, baggrunde om udviklingsbistand, fakta og helt klare, utvetydige budskaber og meget andet.

Her er også nyttigt stof for politikere og ikke mindst regering, der som andre FN-lande har forpligtiget sig på tiåret. I bogen vises, hvordan man i Vietnam har forklædt 2015-målene i en vedkommende tegneserie. I Danmark er det yderst og nærmest skamløst begrænset, hvad der er taget af konkrete initiativer indtil nu. Første del af tiåret er allerede gået, så denne appetitlige rejseguide kan forhåbentlig også være med til at skubbe på en funktionel dansk strategi- og handlingsplan for undervisningssektoren.

Eleverne skal gerne få den opfattelse, at de i deres dagligdag nødvendigvis skal have et bredere syn på globaliseringsprocessen - og en større forståelse for interkulturelle kompetencers nødvendighed for at kunne begå sig i et fremtidigt, globalt samfund. Både som borger og som forbruger. Tankerne bag 2015-målene og FN-tiåret bør blive en del af elevernes kompetencer - for Jordens skyld og for vor egen.

. Ligningen kan kun løses, hvis både rige og fattige lande formår at ændre de variable og faktorer, der hidtil har givet for dårlige resultater . Dette er en af bogens udgangsreplikker, så sørg for at få fat på denne enestående guide, inden de 100.000 eksemplarer er "udsolgt". Del den ud til kollegerne, og måske ændres sommerens destination herved til et mindre skævt sted i verden.

God tur.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.363 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.457 andre er allerede tilmeldt