Anmeldelse

Irene Holm / Det, man kalder livet

- et elevhæfte om Irene Holm

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Irene Holm", en af Herman Bangs fortællinger om stille eksistenser, er om- drejningspunktet i dette materiale, der består af en bog og en dvd med Anne Marie Helgers fremførelse af novellen i dramatisk form.

Men forfatteren og hans liv er lige så centralt. Hans liv beskrives ikke fra fødsel til død, men arbejde med iagttagelser i novellen sættes i relation til hans liv og indplaceres i en litteratur- og kulturhistorisk sammenhæng ved beskrivelse af tendenser i den tid, Herman Bang agerede i, og ved inddragelse af tidens malerkunst og musik.

Opbygningen signalerer, at der er nogle faglige begreber og områder, der skal arbejdes med og læres. Her kommer nogle af overskrifterne: "Forfatter, Fortæller, Hovedperson, Bipersoner og statister, Læser, Dramatiker, Instruktør, Skuespiller og Oplæser".

Eleverne arbejder med teksten og litterære begreber ved at gøre iagttagelser i den og ved at diskutere den i grupper. Men de bliver også tildelt aktive roller som at opleve at være instruktører, dramatikere, oplæsere og skuespillere.

"Irene Holm" er normalt en novelle, man vil betragte som svær for elever i folkeskolen. Jeg tror, den har en chance i dette materiale. Jeg tror ikke på, at ret mange elever kan holde til at læse eller arbejde med hele bogen, men enkelte kapitler kan gennemgås i hele klassen, mens resten egner sig til gruppearbejde.

På trods af Anne Marie Helgers glimrende præstaion på dvd'en er dens anvendelighed begrænset. Kun få opgaver knytter an til den, og elevernes opmærksomhed kan kun fanges af den, hvis man bruger den i uddrag.