Anmeldelse Dansk
0   220

Sæt punktum og komma

Øvehæfte

Fakta<p>Forfatter: Marianne og Mogens Brandt Jensen</p><br /><p>ISBN: 87-23-02165-9</p><br /><p>43,75 kroner, 38 sider</p><br /><p>Svarhæfte: 48 sider, 68,75 kroner</p><br /><p>Forlag: Alinea</p>

I en periode stjal debatten om fremtidens rigtige komma megen energi. Selv om jeg selv i en periode brugte det "nye" komma og oplevede, at såvel elever som lærere skulle kunne deres grammatik for at bruge det korrekt, har jeg aldrig kunnet se fordelen og logikken i anvendelsen af det. Og nu er det afskaffet.

Artiklen fortsætter under banneret

Der er dog et rudiment tilbage. Vi kan nu vælge imellem at sætte komma foran ledsætninger og at lade være med det. Startkomma hedder det, når vi sætter komma foran ledsætninger. Kort sagt - startkomma er nøjagtig det samme som det gamle, traditionelle komma, som få behersker, men som har sin klare logik, og som kan læres ved slid af alle - også uden en dyberegående grammatisk forståelse.

Dette materiale er et godt rugbrødsmateriale, der går direkte til sagen uden dybere, sprogfilosofiske overvejelser. Ved at bruge engangshæftet til eleverne kan man træne dem i at sætte punktum, og man kan også vælge mellem de to tilladte former for kommasætning foran ledsætninger.

Fra træning af punktum bevæger vi os over mod stadig mere avancerede former for kommasætning.

Og er man i tvivl, er der en facitliste til materialet, som kan bruges, hvad enten man ønsker at leve med eller uden startkomma. Jeg kan ikke se det store fremskridt i at udelade komma foran ledsætninger og logikken i det.

Materialet er velegnet til et tegnsætningskursus, og man kan så håbe, at det kan bidrage til, at såvel lærere som elever, voksne som børn bliver bedre til at sætte tegn. Det er absolut tiltrængt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.665 andre er allerede tilmeldt